Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN TÜRK'te Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'a değerlendirdi.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla ilgili soruya yanıt veren Bakan Albayrak, “Kur iki sene önce de bu seviyelerdeydi. Eskiden kur sistemi daha çok etkiliyordu. Zaten daha az etkilesin diye Türkiye'de ekonomik bir değişiklik var. Türk ekonomisi 2 sene öncesine göre çok daha güçlü” ifadelerini kullandı.

Döviz kurunun yükselmesiyle Türk Lirasının daha cazip hale geldiğini savunan Albayrak, “Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Borsa Türkiye pozitif ayrışıyor. Gelişmekte olan ülkelerin performansına bakalım. Birçoğu para birimlerinde değer kaybetmiş. Türk ekonomisi 2 sene öncesine göre çok daha güçlü” dedi.

Bu sözlerin ardından Ahmet Hakan, Bakan Albayrak’a, “Dolar artınca, döviz yükselince endişeleniyorum. Endişelenmeli miyim” sorusunu sordu.

Albayrak da “Dolarla mı maaş alıyorsunuz” karşılığını vererek güldü.

Albayrak Türkiye’de vatandaşın yurt dışına gitmek gibi bir derdinin de olmadığını söyledi.

Albayrak konuşmasında, “‘BMW, Mercedes pahalandı’, ‘Yurt dışına seyahatler ediyordum, pahalandı.’ Vatandaşın böyle bir derdi yok, senin böyle bir derdin var. Biz turizm için, ihracatçı için paramız daha cazip olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİLER GELDİ

Bakan Albayrak’ın açıklamalarına eleştiriler de gecikmedi.

Abdüllatif Şener sosyal medya yaptığı paylaşımda, “Berat Bakan televizyonda. Teknik olarak yanlış şeyler de söylüyor. Ama umurunda değil. Yanlış doğru kükreyip duruyor. Ülke yangın yeri, sorumlu bakan gamsız. Belli ki, ülke ekonomisi batsa da, Aile ekonomisi tıkırında” ifadelerini kullandı.

CNN Türk’ün eski ekonomi editörü Emin Çapa da “Eksi rezervdeyiz, cephane bitti yapı paydos diyemiyor. Adama sormazlar mı, madem yüksek kur iyiydi doları tutmak için Merkez'in rezervlerini niye sokağa attınız?” diye yazdı.

Ekonomist Nasrullah Ayan da yaptığı paylaşımda açıklamalara tepki göstererek, “Yeni bir tanım… ‘Kur üzerinden ekonomiyi ölçmeyin’” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, “'TL'ye kontrollü değer kaybettiriyoruz' denmeye başlanmış... Yine soralım; bunun için 60 milyar dolar ezilir mi?” diye yazdı.

Liberal Demokrat Parti'nin eski Genel Başkanı Cem Toker de tepki göstererek, “Hayır, dolarla maaş almıyoruz... dolarla benzin alıyoruz, doğalgaz alıyoruz, ilaç alıyoruz... Markete domates getiren kamyon da dolarla alınan benzini yakıyor, sabah işe giderken binilen metrobüs de, minibüs de... 210 milyar dolarlık ürünü geçen yıl dolarla aldı ülke....” diye yazdı.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Özgür Demirtaş ise sosyal medya hesabından Türkiye’nin dolarla olan ilişkisini madde madde yazdı.

İşte Demirtaş’ın o paylaşımı:

Dolarla işimiz var:

1) İhracat yapmak için dışarıdan aldığımız tüm Ara Mallar Dolarla.

2) Elektrik Dolarla.

3) Doğalgaz Dolarla.

4) Yediğimiz gıdaların tohumları Dolarla.

5) Gübre Dolarla.

6) Bir Gömlek Türkiye’de dikilse bile dışarıdan aldığımız Pamuk Dolarla. Dokuma makinası dolarla.

7) Yeterli et yok. Dışarıdan aldığımız kesimlik hayvan dolarla.

8) Elektronik aletlerin çoğu dolarla.

9) Çocuk kıyafetlerinin büyük kısmı dolarla.

10) Telefon dolarla.

11) Türkiye’de üretilse bile TV ünitilerindeki LCD ekran dolarla.

12) Bilgisayarlar Dolarla.

13) Kimyevi maddelerin bir kısmı dolarla.

14) KAĞIDIN hammedesi bile dolarla.

15) Sağlık ekipmanları Dolarla.

16) Yabancı ilaçlar Dolarla.

17) Motor Dolarla.

18) Türkiye’nin uydusunu fırlatması bile Dolarla.

19) Aşı dolarla.

Yeter mi Devam edeyim mi?

Evet elbette istemezdik ama Tırnaktan Saça kadar dolarla. O yüzden Dolarla işiniz mi var? gibi bir soru sormak yerine, yapısal reformlarla bu bağımlılığı koparmak lazım. Sevgiler.