BERLİN - Avrupa’nın en büyük Havayolları şirketi Lufthansa, kabine çalışanlarının gerçekleştirdiği 24 saatlik grev sonunda geri adım attı. Şirket, işçilerin taleplerinden biri olan ‘geçici çalışanlarla sürekli kontratı imzalamayı’ kabul etti.

Alman Lufthansa havayolları şirketi, dün ülke çapında grev yapan kabine çalışanlarının bazı taleplerini kabul etti. Lufthansa, gece yarısı sona eren grev ardından yaptığı açıklamada, kabine çalışanları sendikası UFO’unun öne sürdüğü şartlardan biri olan ‘geçici çalışanlarla sürekli iş kontratı imzalamayı’ kabul etti. Taraflar önümüzdeki hafta yeniden görüşmelere başlayacak.

UFO Sendikası Sözcüsü Nicoley Baublies, halen tartışmaya açık konuların olduğunu belirterek, “Biz Lufthansa ile tahkime gitmek konusunda uzlaştık. Bu bağlamda, açık ortak bir maaş anlaşmasında uzlaşmayı öngören bir ön anlaşma imzaladık. Resmi olarak bu, tahkim için tek çerçeve” dedi.

Diğer yandan Lufthansa’nın şartı ise artık yolcuların etkileceneği yeni bir eylem veya grevin yapılmaması oldu. Lufthansa Sözcüsü Klaus Walther grevleri geride bırakmak istediklerini kaydederek, “Bugün grevden 100 binden fazla kişi etkilendi. Önceden aldığımız önlemlerle bazılarının mağdur olmasını önleyebildik. Umuyoruz ki bu tür olaylar geçmişte kaldı, yarın hava trafiği az çok normal seyrine dönecek” dedi.

Ancak Lufthansa, sendikanın yüzde 5 maaş artışını henüz kabul etmiş değil. Gelir açısından Avrupa’nın en büyük havayolu olan Lufthansa, 3500 kişiyi işten çıkararak ve maaşları sabit tutarak 1.5 milyar Euro tasarruf yapmayı planlıyor. Ancak dün gerçekleşen grevde binlerce uçuşun iptali, yüzbinden fazla yolcunun etkilenmesi Lufthansa’yı zor durumda bıraktı. Havayolları şirketinin maaş artışında da geri adım atarak, sendikanın talebini kısmi olarak kabul etmesi bekleniyor. (ANF)