DİSK’in kurucu sendikalarından T. Maden-İş’in eski Genel Başkanı ve DİSK eski Genel Sekreteri Murat TOKMAK, ani bir rahatsız sonucu yaşama veda etti.

Murat TOKMAK için 15 Ocak 2011, Cumartesi günü, 2002 yılından itibaren yaşamını sürdürdüğü Fethiye ilçesi, Göcek-İnlice Köyü’nde tören düzenlenecek. Tokmak’ın cenazesi, öğle namazından sonra toprağa verilecek.

BİR İŞÇİ ÖNDERİ; Murat TOKMAK

1948 yılında, Konya’da doğdu, ilk ve ortaöğretimini burada yaptı. İstanbul’a yerleşen Tokmak, Masis Çelik Eşya Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başladı. Askerliğinin sonrası Magirus Otobüs Fabrikası’na girdi. Magirus Fabrikası’nda Maden-İş Sendikası işyeri baştemsilciliğine seçildi.

1975 yılında Maden-İş Sendikası’nın 1. Bölge Temsilciliği görevine getirildi. Daha sonraki yıllarda sendikanın Genel Yürütme Kurulu üyesi seçildi. Maden-İş Genel Başkan Vekilliği ve Örgütlenme Dairesi Başkanlığı görevini üstlendi. Maden-İş’teki bu görevlerinin yanı sıra DİSK Genel Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 1980 darbesi üzerine, yurtdışında yaşamak zorunda kalan Tokmak, çeşitli ülkelerde DİSK ve TKP adına darbe yönetimine karşı çalışmalara katıldı. TKP’nin aldığı kararla 1988 yılında Türkiye’ye gelmek isteyen Murat Tokmak, ülkeye sokulmadı ve geri gönderildi.

İkinci denemesinden başarılı olan Tokmak, DİSK’in yeniden çalışmalarına başlamasıyla 1991 yılında Maden-İş Genel Başkanı oldu. Maden-İş ve Otomobil-İş sendikalarının birleştirilmesi sürecinde yer aldı. İki sendikanın birleşmesiyle kurulan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanvekilliği görevine getirildi. 1995 yılında yapılan Birleşik Metal-İş Genel Kurulu’na kadar bu görevine devam etti.

Murat Tokmak, DİSK’in 10. Genel Kurulu’nda Genel Sekreterliğe seçildi. 11. Genel Kurulda yeniden aynı görevi seçilen Tokmak, 2002 yılında istifa ederek DİSK’teki görevinden ayrıldı. Tümüyle sendikal yaşamdan çekilen ve Fethiye’ye yerleşen Murat Tokmak, yaşamını sürdürdüğü İnice Köyü Dayanışma Derneği’ni kurmuş ve Derneğin başkanlığını üstlenmişti

Biyografi bilgisi: Hasan ERİŞ