11'inci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve  Diyarbakır ve Urfa’nın Viranşehir ilçesinde eş zamanlı olarak düzenlenecek.

Festivalin bu yılki teması “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” olacak. Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı amaçlayan

DİHA'nın haberine göre Festival süresince 18 uluslararası, 42 de Türkiye’den olmak üzere toplam 60 uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.

Festival, DİSK, KESK, TTB, Halkevleri, Sendika.Org ve Çapul TV tarafından organize edilecek.

‘SOLUK’ İLE AÇILIŞ

2 Mayıs Cuma günü, İstanbul Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesinde Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü gösterileri ile yer alırken her yıl olduğu gibi bu yıl da bir set işçisine plaket verilecek. Zonguldak’taki kaçak maden ocaklarını anlatan “Soluk” filmi festivalin açılış filmi olarak belirlendi.

Bo Widerberg'in 1971 yapımı "Joe Hill" filmi Türkiye'de ilk kez 11.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterime girecek. Polonya Silezya bölgesindeki maden işçilerini anlatan üçlemeden Tacın İncisi ve Siyah Toprağın Tadı filmleri ardından “Aynı tespihin taneleriyiz biz” filmi Türkiye’de ilk defa yine festivalde gösteriliyor olacak. 1

942 yılında içinde 769 adet yolcu bulunan Struma gemisinin 9 hafta Sarayburnu açıklarında bekletildikten sonra Şile açıklarında batırılması ve bir kişinin kurtulmasının öyküsünü anlatan “Struma” filmi de Türkiye’de ilk defa gösterilecek.

Festival’de César En İyi Belgesel Ödülü Toprağın Tuzu, Bilim kurgu ve bir işçi filmi olan Ay "Moon", Zelimir Zilnik’in güncel göçmen sorunlarını işlediği 2015 yapımı Seyir Defteri de diğer öne çıkan filmler olacak.

Toz Bezi, Abluka, Sarmaşık, Nefesim Kesilene Kadar, Rüzgarın Hatıraları filmleri izleyicilerle buluşacak yerli yapımlar olacak. Öte yandan Muammer Özer’in Tarık Akan ve Hale Soygazi’nin oynadığı Bir Avuç Cennet filmi, Yılmaz Güney’in Duvar filmi ve Duvar filminin kamera arkası öyküsünün anlatıldığı “Sürgün Türküleri” ve fazlası festival süresince gösterilecek.

KATLEDİLEN HACI BİRLİK ANISINA ‘BARK ‘ GÖSTERİLECEK

Festivalde bu yıl AKP’nin savaş politikaları sonucu Ankara katliamlarında yaşamını yitirenler ve Cizre’de devlet güçleri tarafından katledildikten sonra zırhlı araçlar yerden sürüklenen Hacı Lokman Birlik anılacak. Ankara katliamda yaşamını yitirenler hazırlanan belgesel ile Birlik ise Bark filmi anılacak.

Film gösterimlerinin yanında atölyelerinin de düzenleneceği festivalde 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da 2 gün sürecek olan bir “Barbarlığa Karşı Video” atölyesi gerçekleşecek. Bangladeş’te 2012 yılındaki 120 işçinin yanarak öldüğü büyük iş kazasını anlatan “Udita” isimli belgesel gösterilecek ve belgeseli hazırlayan Rainbow Collective, hem belgeselin gösterimi, hem de video aktivizm atölyesi düzenlemek için İstanbul’da olacak.