İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSBAK’ta AKP dönemine ilişkin bir yolsuzluk ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, “Araç içi kamera ve bilgisayar sistemi alım işi” ihalesinin anılan firma üzerinde bırakılması için teknik şartname değiştirildi.

Böylece yaklaşık maliyeti 57 milyon lira hesaplanan iş 65 milyon liraya ihale edildi.

İBB Teftiş Kurulu müfettişi tespitleri dikkate alarak ilgililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve kamu zararının tespit edilmesini istedi.

İHALENİN DETAYLARI

Yetkililerin hazırladığı ön değerlendirme raporuna göre İSBAK eski yöneticileri 21 Haziran 2018 tarihinde, “Araç içi kamera ve bilgisayar sistemi alım işi” için ihale açtı. Sonra bu ihale iptal edilerek 14 Eylül 2018 tarihinde aynı ihale tekrar yapıldı.

İhalenin Blink Bilişim Hizmetleri A.Ş ve MOBİLBİL Endüstri Teknolojileri Ltd. Şti. iş ortaklığına kalması sağlandı. Söz konusu işin yaklaşık maliyeti 57 milyon TL hesaplandı ancak işin bu şekilde 65 milyon TL’ye ihale edildiği ortaya çıktı.

Ayrıca alınan araç içi kameraların “iTaksi projesinde” öngörülen niteliklerde olmadığı da tespitler arasında yer aldı.

E-POSTALAR SİLİNDİ

Yetkililer söz konusu ihalelere ilişkin 149 bin e-posta yazışmalarını inceledi. Araştırma kapsamında özellikle 23 Haziran seçimleri sonrası “İTaksi” projesinde çalışan yöneticilerin, proje ile ilgili e-postalarının çoğunu kalıcı olarak sildikleri ortaya çıktı.

KAMU ZARARI