DİSK-AR'ın raporuna göre SGK istatistiklerinde iş cinayeti sayısı 74 bini gösterirken TÜİK verilerine göre bu sayı 706 bin.

Farkın sebebi ise kayıtdışı iş kazaları.

Türkiye'deki iş cinayetlerinin yüzde 90'ının kayıt dışında kaldığı ortaya çıktı. DİSK-AR'ın raporuna göre, Türkiye’de her saat 80 ve yılda toplam 706 bin işçi iş kazasıyla karşı karşıya.

Son yayınlanan SGK istatistiklerinde de 2012 yılı için iş cinayeti sayısı 74 bin 871 iken TÜİK 2013 verilerine göre bu rakam 706 bin olarak belirlendi. İki veri arasında "zamansal uyumsuzluk" bulunsa da aradaki fark kayıt dışı iş kazalarını gösteriyor.

Rapora göre, işe bağlı sağlık problemi yaşayanların sayısı 895 bin kişiyken çalışanların yüzde 80’i fiziksel sağlığını, yüzde 9’u ruhsal sağlığını olumsuz etkileyecek etmenlerle birlikte çalışıyor.

Yüzde 19 kaza riski ile çalışırken, yüzde 14 kimyasal madde, toz duman veya zararlı gazlara muhatap kalıyor. Yüze 15 ise zor duruş şekline veya harekete maruz kalıyor.

Her 100 çalışandan 7’si zaman baskısı ve aşırı çalışma yükünün basıncı altında ruhsal sorunlar yaşıyor. Madenciler de en çok iş kazası yaşayan ve en çok sağlık sorunu yaşayan meslek grubunu oluşturuyor. Her 10 maden işçisinden biri yıl içinde iş kazasına muhatap kalırken, her 20 işçiden biri işe bağlı sağlık sorunu ile karşılaştı.