31 Ekim’de 3. Havalimanı şantiyesinde çalışırken asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitiren Mehmet Aydın’ın arkadaşları 1 Kasım günü iş bıraktı. İş güvenliği önlemlerinin alınması için iş bırakan ve talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edecek olan işçiler, “Mermer kadar değerimiz yok” dedi.

31 Ekim'de 3. Havalimanı kargo binası şantiyesinde çalışırken asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitiren Mehmet Aydın’ın (18) adlı işçi için çalışma arkadaşları 1 Kasım günü iş bıraktı. DHL'nin taşeron firması Hata Mekanik firmasında çalışan işçiler iş güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle 4 Kasım’a kadar iş bırakma kararı aldı. Bunun üzerine şantiye şefleri şantiyeye jandarma çağırarak işçileri saniyenin dışına çıkardı.

Talepleri karşılanana kadar çalışmayacaklarını belirten işçiler, “Mermeri korumak için etrafına korkuluk çekenler, konu işçinin canı olunca aynı önlemleri almıyorlar” dedi.

‘MEHMET’İN DÜŞTÜĞÜ YERİ TEMİZLEMEK İSTEDİLER’

Mezopotamay Ajansı'na konuşan ismini vermek istemeyen bir işçi, Mehmet Aydın'ın akşam iş bitimi sırasında malzemeleri toplamak için yukarı çıktığında düştüğünü söyledi. Işıklandırma sistemi olmadığı için bu kazanın yaşandığını belirten işçi, “Kazayı duyduğumuzda ilk önce çok üstünde durmadık çünkü bu şantiyede sürekli düşme olayı yaşanıyor. Ambulans geç geldi, onun gelmesini beklerken arkadaşımız yaşamını yitirdi” dedi. Savcının geleceğini öğrendikten sonra olay yerinin toparlanmaması için beklediklerini söyleyen işçi, “Zaten hemen şantiyenin temizlik birimini olay yerine gönderdiler. Savcı gelmeden olay yerini temizlemek istediler ama biz izin vermedik” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR ÇALIŞMAYACAĞIZ’

Ertesi gün işe çıkmama kararı aldıklarını belirten işçi, “Gece bizi arayıp ‘yarın çalışacaksınız’ dediler. Fakat biz arkadaşımız hayatını kaybettiği için bunu doğru bulmadık ve işe çıkmadık. Sabah şantiyede iş güvenlikçilerde dahil hiçbir yetkili yoktu. Daha sonra gelip çalışmamızı istediler, bizde kabul etmedik. Şantiyeye jandarma çağırıp bizi şantiyenin dışına çıkardılar” dedi. Elektrik ve sıva işçilerinin de kendilerine katılması ile sayılarının 300’e çıktığını söyleyen işçi, “Şantiyenin aydınlatılması için ışıklandırma yapılması, şaft ve asansör boşluklarının kapatılması taleplerinde bulunduk, bu isteklerimiz karşılanana kadar çalışmaya başlamayacağız” diye belirtti.

‘HİÇBİR GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMIYOR’

İş güvenlik uzmanlarının sadece sabahları şantiyeye gelip daha sonra ayrıldıklarını dile getiren işçi, “İş güvenlikleri bize sadece baret takın, yelek giyin diyor ve gidiyorlar. Saat 4'ten sonra şantiyedeki revir kapanıyor, ambulanslar şantiyeden çıkıyor. Bu saatten sonra şantiyede herhangi bir iş güvenliği önlemi yok” dedi.  Akşam 7.30’a kadar çalıştıklarını ve 5’den sonra havanın karardığını söyleyen işçi, “Şantiyenin ışıklandırması olmadığı için bazı bölgelerde telefon ışığıyla çalışıyoruz. İş bitiminden sonra merdivenlerden inerken zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘MERMER KADAR DEĞERİMİZ YOK’

3’üncü havalimanı şantiyesinde sürekli bu tarz kazaların yaşandığını belirten işçi devamla, “Şaft boşluklarının üstü tahta ile kapatılıyor. İşçiler çalışırken bu tahtaları kaldırmak zorunda kalıyor ama iş güvenlik uzmanları gelip buraları kontrol etmiyor” dedi. Şantiye şefleriyle, iş güvenliği önlemlerinin alınması için sürekli konuştuklarını ama önlem alınmadığını söyleyen işçi, “Mermerleri korumak için etrafına korkuluk çekiliyor ama işçilerin güvenliğini sağlamak için gerekli olan korkuluklar yapılmıyor. Mermer kadar değerimiz yok.”

Öte yandan işçilerin iş güvenlik önlemlerinin alınması için şirkete yetkililerine verdiği süre yarın doluyor. Yarın sabah yetkililer ile görüşecek olan işçiler talepleri karşılanmazsa iş bırakma eylemlerine devam edecek.