Sanat, spor, müzik insanlığı evrensel ortak dili. Bu alanlarda barış öne çıkar, savaş yok edilmeye çalışılır. Bu dallarda din, soy, dil, cinsiyet gibi ayrımlar yapılmamalı. “İnsan ortak noktası”nda buluşmanın yolları aranmalı. Irkçılık, ayrımcılık, “öteki”leştirme gölgesinde sanat, spor, müzik yapılamaz.

“13 Ekim 2018 tarihinde, Yeni Sakarya Atatürk Stadı'nda, ev sahibi takım Sakaryasporla karşı karşıya gelen Amedspor'un yöneticileri, maç öncesi ve sonrası sözlü ve fiziksel saldırıya uğradıklarını söyledi. Yaşanan olaylarla ilgili BBC Türkçe'ye konuşan Sakaryaspor Başkanı ise, "Saldırı olmadı, gösterilen video da bir buçuk yıldır orada dedi

Amedspor Kulüp Başkanı Nurullah Edemen, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada maçtan önce stadyumda bulunan iki sayı tahtasında (skorboard'da) Sur ve Cizre'deki çatışma görüntülerinin "Ölürüm Türkiyem" marşı ile birlikte ekrana verilmesinin de kışkırtma (provokasyon) olduğunu dile getirdi.

Sakaryaspor Başkanı, doğal bir işmiş gibi ise ‘bu videonun bir buçuk yıldır gösterildiğini, kendilerine (Amedspor’a) özel bir durum olmadığını' söylüyor.

Sur ve Cizre’de yaşanan çatışmaları Amedsporlular mı yaptı? Bunu Sakarya’ya, futbol karşılaşmasına taşımanın ne anlamı var? Bu videoların Amedsporla yapılacak karşılaşmalar öncesinde gösterilmesi de, 1.5 yıldan buyana gösterilmesi de barışçıl bir tutum değil. Bu görüntülerin futbol sahasının bir yerinde değil, herhangi bir kentin, herhangi bir yerinde gösterilmesi bile olumlu bir davranış değil. Bu tür girişimler, ırkçılığı, ötekileştirmeyi, milliyetçiliği, savaşı körükler. İnsana yakışan savaşı körüklemek değil, barışı yeşertmeye çalışmaktır.

22 kişi arasında yaşanan maçta, ırksal kimlikle değil, oynanılan oyunla kendini kanıtlayacaksın. Sakaryasporlu oyuncular Amedsporlu oyuncuları Kürt oldukları için değil, iyi futbol oynadıkları için yenmiştir.

Amedspor Başkanı: "Sakarya taraftarı daha maç başlamadan o görüntüleri izledikten sonra maçın sonuna kadar 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez, PKK dışarı' gibi sloganlar at(tılar), sahaya bozuk para, su, çakmak fırlattılar.

Bu gergin havada maç oldu. Karşılaşma 2-0 yenilgimizle sonuçlandı. Eğer galip olarak bitirseydik olacakları tahmin bile etmek istemiyorum" açıklamasını yaptı.

Irkçılığın bir adım ötesi savaş olacak. Bu olaylar, yıllardır süren iş savaş açmazına, yangına körükle gitmekten baş bir işe yaramaz. Spor karşılaşmalarının savaşı kışkırtmak için araç yapılması üzücü.

Türklerle Kürtler sahada birlikte futbol oynayamayacaksa, bunu başaramayacaklarsa, yaşamın hangi alanında birlikte olabilirler? Bu oyun Almanlar, Yunanlılarla Türkler arasında oynansa, bu boyutta bir gerilim yaşanmaz. Kendi yurttaşları arasında yapılan futbol karşılaşmasında böylesine bir gerilim yaşanması düşündürücü.

Amedspor bir futbol takımı. Sporcularının Kürt olması, Türk olması bir şey değiştirmez. Türk Milli Takımı’nda oynayan oyuncuların yarıya yakını yabancı uyruklu. Bunlarla sahaya çıkıldığında, Türk, Alman, İngiliz gibi ayrımlar yapılmamakta. Amedsporla yapılacak karşılaşmada da ayrımcılık, ırkçılık yapmanın bir anlamı yok.

Amedspor bir futbol takımı. Sporcularının Kürt olması, Türk olması bir şey değiştirmez. Türk Milli Takımı’nın yarıya yakını yabancı uyruklu. Bunlarla sahaya çıkıldığında, Türk, Alman, İngiliz gibi ayrımlar yapılmamakta. Amedsporla yapılacak karşılaşmada da ayrımcılık, ırkçılık yapmanın bir anlamı yok.

Diyarbakırspor – Düğünde Kalabalık, Taziyede Yalnız kitabının yazarı Faruk Arhan:

“Benzer sorunlarla Vanspor ve hatta Elazığspor’un bile karşılaştığını söyleyen Arhan, milliyetçi futbol seyircisinin tepkisinin Kürdün takımına, ideolojisine değil, Kürdün tamamen kendisine yönelik olduğunu söylüyor.

1969'da Diyarbakırspor Kırıkkalespor deplasmanına gittiğinde ‘Kürtler dışarı’ tezahüratları yapılıyor. O dönem PKK yok, askerlere polislere yönelik saldırılar yok. Kürtlerin topyekün kimlik talepleri yok. Fakat Türkiye'deki milliyetçiler o dönem de Kürtlere karşı.

1970'lerin sonlarına doğru Diyarbakırspor, Eskişehir ve Trabzonspor’la birlikte ligde ciddi şekilde yükselişe geçiyor. İstanbul takımlarının tahtının sallanması bu takımların taraftarlarının hoşuna gitmiyor. Diyarbakırspor İstanbul'a deplasmana gittiğinde taraftarlar sıklıkla ‘Diyarbakırooo...’ diye tezahürat yaparak "kıro" göndermesinde bulunurlardı” değerlendirmesini yapıyor.

Bu olayda yaşananlar, yıllardır körüklenen ırkçılığın sonucu ortaya çıkmış olumsuz görüntüler. Bu görüntülerin bu ülkeyi barış içinde, bir arada, insanca yaşama düzeyine taşıyamayacağı açık.

Farklılıkları kaşıyarak gerginlikler üretmenin Sakaryalılara, Diyarbakırlılara, gerilimlerden çıkar sağlayanlar, itişip kakışmalardan yönetim devşirenler dışında hiç kimseye yararı olmaz.

------------------------------------

  1. Kamer, Hatice, Amedspor ile Sakaryaspor arasında ne yaşandı? BBC Türkçe, 14.10.2018
  2. Cumhuriyet Gazetesi, Amedspor: Uyarılarımız dikkate alınmadı, 14.10.2018
  3. Karaca, Ekin, Diyarbakırspor'dan Amedspor’a: 50 Yıldır Saldırılar Değişmedi, İstanbul - BİA Haber Merkezi, 13.10.2018