Savaştan ve yoksul bir hayattan kaçıp daha iyi bir yaşam için ölümü göze alarak bu kıyıdan yola çıkan kafilelerin bir kısmı karşı kıyıya ulaşamadan, ölü halde Ayvalık kıyılarında bulunurlar; parçalanan botları, yelekleri ve eşyalarıyla. Kıyıya vuran eşyalar, şimdi bir korkuluk olarak sahildeki yerini alıyor. Tatil için geldiğiniz plajda, kaçmakta olduğunuz gerçekliğinizle, yabancı düşmanlığınızla yüzleşeceksiniz korkuluk sayesinde. Bu korkuluk kargalar için değil sizi kaçırmak içindir.”

“Gardiyan” isimli topluluk, toplumdaki yabancı düşmanlığına dair, Ayvalık kıyılarına vuran, mültecilere ait eşyalardan oluşturulan “Korkuluk” adlı bir proje yaptı. Topluluğun yaptığı açıklamaya göre “Korkuluk”un amacı kargaları kovalamak değil, ırkçılığı kovalamak…

Ayvalık kıyılarına vuran, mültecilere ait eşyalardan oluşturulan “Korkuluk” projesine ait açıklamada bulunan “Gardiyan”, “Gardiyan isimli topluluk olarak, ilk çalışmamızda gerçeğin geri dönüşüyle toplumu huzursuz ederek, onu kendi gerçekliğiyle yüzleştirme çabası içersindeyiz. Toplumdaki yabancı düşmanlığının ve yabancılara dair korkuların bir temsili olarak yaptığımız, “Korkuluk” daha iyi bir yaşam umuduyla yola düşen fakat boğularak yaşamını yitiren sürgünlerin, Ayvalık kıyılarına ulaşan eşyalarından oluşturulmuştur. Gözümüzü kaçırdığımız, görmek istemediğimiz hayatlar, tatil için geldiğimiz plajda tekrar karşımıza çıkar, hem de bir korkuluk şeklinde. Bu korkuluk, kargaları ya da sahildeki martıları kaçırmak için değil, kendi korkularıyla yüzleşmek istemeyen yabancı düşmanları içindir” ifadelerinde bulundu.