İran'da 18 yaşındaki genç bir kadın Instagram'da başörtüsüz şekilde dans ettiği görüntüleri yayımladığı için gözaltına alındı. İranlı sosyal medya kullancıları da dayanışma mesjaları ve dans ettikleri videoları yayımlayarak genç kadının gözaltına alınmasını protesto etti.

İranlı kadınlar, Instagram'a dans ettiği videoları koyduğu gerekçesiyle gözaltına 18 yaşındaki cimnastikçi Maedeh Hojabri ile dayanışmak için sosyal medyada destek paylaşımları yaptı.

'Shabooneh' adlı yerel haber sitesine göre Hojabri ve  kısa süre önce benzer suçlamalardan göz altına alınan 3 başka kişi kefaletle serbest bırakıldı.

Hojabri'nin ismi ile açılan hesaplarda genç kadının İran ve Batı müzikleri eşliğinde dans ettiği yaklaşık 300 adet video bulunuyordu.

Videolarında zorunlu olan başörtüsü kuralına uymayan Hojabri'nin Instagram'da binlerce takipçisi vardı.

Başörtüsü takma zorunluluğu olan İran'da kadınların kamuya açık yerlerde yakın aile üyelerinden başka erkeklerle dans etmesi de yasak. 

İran devlet televizyonu Hojabri'nin 'niyeti bu yönde olmasa da ahlaki normları ihlal ettiğini' söylediği bir itiraf videosunu cuma günü yayımlamış, baskı altında itiraf verip vermediği belli olmayan genç kadın görüntülerde daha fazla takipçi kazanmak için dans ettiğini söylemişti. 
Sosyal medya kullancıları ise genç kadınla dayanışmak amacıyla dans ettikleri görüntüler eşliğinde mesajlar paylaştı. 

Maish Alinejad adlı kullanıcı, genç kadınla dayanışmak için başkent Tahran'daki bir parkta dans ederkenki görüntülerini paylaştı.

​Hojabri'nin dans ettiği bir videoyu paylaşan blogger Hüseyin Ronaghi ise mesajında "Eğer dünyadaki herhangi bir kişiye çocuk tecavüzcüleri serbestken 17-18 yaşındaki genç kızların dansları, mutlulukları ve güzellikleri nedeniyle ahlaksızlık yaydıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını söylerseniz size güleceklerdir. Çünkü bu onlar için inanılmaz bir şey" dedi.

​Bir diğer Twitter kullancısı da dans ettiği görüntüleri paylaşarak "Dans ediyorum ki yetkililer beni görsün ve Maedeh gibi genç kızları gözaltına alarak mutluluğumuzu ve umudumuzu bizden alamayacaklarını anlasınlar" ifadelerini kullandı. 

​İran'ın Meşhed kentinde bu yıl başında bir grup erkek ve kadının bir alışveriş merkezinde birlikte dans etmesi nedeniyle  bir kültür bakanlığı yetkilisi görevden alınmış, ağustostaki bir diğer olayda ise zumba yapan 6 kişi gözaltına alınmıştı.

2014'te ise 6 İranlı genç Pharrell Williams'ın 'Happy' (Mutlu) adlı parçasına dans ettikleri bir klip çektikleri için 91 kez kırbaçlanma ve 1 yıla kadar hapis cezası almıştı. 

İran'da Facebook, YouTube, Twitter ve Telegram  yasaklı durumda. Ancak İranlıalr  VPN uygulamaları ile bu siteleri ve uygulamaları  kullanmayı sürdürüyor.