Avusturya'da devam eden İran'la nükleer görüşmelerinde anlaşmaya varılması için son tarih olarak Pazartesi belirlenmiş olsa da taraflar arasında hâlâ 'ciddi farklılıkların' bulunduğu belirtiliyor.

Hem ABD hem de Almanya'nın ortadaki 'ciddi farklıkları' kapatmak için çalıştığı bildiriliyor.

Anlaşmaya varılması için belirlenen son tarihte uzatmaya gidilebileceği iddia ediliyor.

Altı dünya gücü Birleşmiş Milletler'in İran'a yönelik yaptırımlarının kalkması karşılığında bu ülkeden nükleer programını sınırlandırmasını istiyor.

İran ise nükleer silah üretimi amacına sahip olduğu iddialarını reddediyor.

İran, programın enerji üretimini amaçladığını ve tam anlamıyla barışçıl olduğunu söylüyor.

Avusturya başkentindeki görüşmeler, P5+1 olarak bilinen ülkelerle (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya) ve İran arasında yürütülüyor.

KERRY'DEN 'FARKLILIKLAR' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cumartesi günü, "Sıkı çalışıyoruz. Ölçülü bir gelişme kaydettiğimizi umuyoruz ama hala ciddi farklılıklar var" diye konuştu.

Kerry, bu konuşmasını İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le görüşmek üzere Paris ziyaretini iptal etmesinin hemen ardından yaptı.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise görüşmelerin şu ana kadar 'yapıcı' olduğunu söyledi ancak ortada büyük bir farklılık olduğu gerçeğinin saklanamayacağını belirtti.

Bir İran kaynağı BBC'ye, müzakere heyetinin tam bir anlaşmanın mümkün olduğu konusunda hâlâ kendinden emin olduğunu, anlaşmaya varılma tarihinin birkaç gün ertelenebileceğini söyledi.

P5+1 ülkeleri İran'la bir yıl önce geçici bir anlaşmaya varmıştı.

Ancak taraflar başlangıçta anlaştıkları şekliyle Temmuz sonuna kadar nihai bir uzlaşmaya varamadı.

Bunun üzerine anlaşma için süre 24 Kasım'a kadar uzatıldı. (Kaynak: BBC Türkçe)