İran resmi haber ajansı IRNA, İran Yargıtay Sözcüsü ve Başsavcı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei'nin Yargıtay Başkanı Ayetullah Amuli Laricani'nin emri doğrultusunda İletişim Bakanlığı'na, whatsapp, viber ve tango gibi mobil uygulamalara erişimin engellenmesi için 30 gün süre tanıdığını duyurdu.

Ejei, İletişim Bakanı Mahmud Vaizi'ye gönderdiği mektupta, "İslam ahlakına, genel güvenliğe ve İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Humeyni'ye hakaret içeren mesajların yaygınlaştığı" gerekçesiyle mobil uygulamalara erişiminin engellenmesi emrini verdi.

Başsavcı Ejei, daha önce de İletişim Bakanlığı'na söz konusu uygulamaların engellenmesi ile ilgili taleplerini ilettiklerini ancak konuyla ilgili herhangi bir adım atılmadığı eleştirisinde bulundu.

Ejei, mobil uygulamaların en geç 30 gün içinde engellenmemesi durumunda yargının, yasaları ihlal edenlere karşı kanunlar çerçevesinde karar alacağını vurguladı.

İnternet konusunda muhafazakar muhaliflerle zaman zaman tartışan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ay başında yaptığı açıklamada İranlı bazı dini liderlerden internet ve yeni teknolojiler konusunda daha hoşgörülü olmalarını istemişti. İran hükümeti de kısa süre önce telekomünikasyon şirketlerinin abonelerine sunduğu 3G hizmetlerinin genişletilmesine izin vermişti.