Hengaw İnsan Hakları Örgütü, İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Amini için düzenlenen protestolar sırasında 5 göstericinin polis saldırısı sonucu vefat ettiğini duyurdu.

İran'da ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü işkenceden sonra hastanede vefat eden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından protestolar devam ediyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütü, protestolar sırasında 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi. İran'ın Kürdistan eyaletinde yer alan Sakkız kentinde düzenlenen eylemlerde 2 kişinin polis saldırısı sonucu öldürüldüğü aktarıldı. Divandere kasabasında iki protestocunun güvenlik güçlerinin 'doğrudan ateşi' sonucu öldüğü, Dehgulan'da da bir kişinin vefat ettiği kaydedildi. Hengaw, pazartesi günü 75 kişinin yaralandığını duyurdu.

Tahran hükümetinden konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Devlet televizyonu ise sosyal medyada öldürüldükleri ileri sürülen iki protestocuyu yayına alarak söz konusu iddiaları yalanladı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İran polisinin protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz sıktığı kaydedildi. İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks da dün Tahran'da 'önemli bir internet kesintisi' olduğunu bildirdi ve kesintiyi protestolarla ilişkilendirdi.

'İRANLI YETKİLİLER OTOPSİ RAPORUNU VERMİYOR'

İranlı sağlık yetkilileri Amini'nin epilepsi hastalığı sonucunda öldüğünü iddia ederken, Rudaw'a konuşan baba Amjad Amini, kızının kafa travması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. "Nasıl dövüldüğü belli değil. Ambulanstaki kadınlar başına vurulduğunu söyledi" diyen Amjad Amini, İranlı yetkililerinin kızının ölümüne ilişkin otopsi raporunu vermeyi reddettiğini belirtti.

BİRÇOK KENTTE GENEL GREV KARARI

Öte yandan Sakkız, Senendec, Bukan, Uşnu, Merivan, Diwandre ve Mahabad kentlerinde Mahsa Amini’nin ölümünün ardından çeşitli iş kollarında grev başlatıldı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü Başkanı Arsalan Yarahmedi, "Kürt kentlerinde İranlı yetkililere karşı dükkan ve marketlerin kepenkleri indirildi ve genel greve gidildi" dedi.

Kaynak: Gazete Duvar