14 Nisan tarihinde akşam saatlerinde Beydoğan Mahallesi’ne giriş yaptıklarını ve bu sırada önlerini zırhlı araçla kesen 5 asker tarafından gözaltına alındıklarını aktaran Samadi, daha sonra sınırdaki bir karakola götürüldüklerini ve arakolda yaklaşık 15 asker tarafından saatlerce sopa ve küreklerle işkenceye maruz kaldıklarını anlattı.

Van'ın Çaldıran ilçesindeki İran sınırında bir kolberin yaşamını yitirdiği ve bir kolberin yaralandığı asker işkencesine ilişkin soruşturma başlatıldı. Sağ kurtulan Behnam Samadi, çıplak halde bırakıldıkları sınırda da işkencenin devam ettiğini belirterek, yaşananları anlattı.

İran-Van sınırında kolberlik yapan Behnam Samadi (17) ile 5 çocuk babası Hesen Keçelano (44), 14 Nisan’da Çaldıran ilçesinin Beydoğan Mahallesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. Her iki kolber de burada çok sayıda asker tarafından yoğun bir şekilde işkenceye ve hakarete maruz kaldı. İşkenceye uğrayan kolberler daha sonra sınır hattına bırakıldı. Kolberlerden Hesen Keçelano gördüğü işkenceden kaynaklı yaşamını yitirdi, Behnam Samadi’nin vücudunda ise derin işkence izleri oluştu.

‘KASTEN ÖLDÜRMEKTEN’ SORUŞTURMA

Yaralı Samadi, saatler sonra sınıra en yakın köye ulaşarak, yaşananları anlattı. Köylüler ve İran askerleri, bunun üzerine Keçelano’nun cenazesinin bulunduğu alana gitti. İran askerleri, işkence yapıldığından kaynaklı Keçelano’nun cenazesini almayacaklarını Türkiye askerlerine iletti.

Askerler tarafından alınan cenaze daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi morguna kaldırıldı. Olayın duyulması üzerine Çaldıran Cumhuriyet Başsavcılığı da “kasten öldürmek” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 3 askerin ifadesinin alındığı öğrenildi.  

BARO OLAY YERİNDE İNCELEME YAPTI

Öte yandan Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Rojhat Levent Özgökçe, olayın yaşandığı Beydoğan Mahallesi’ne giderek incelemelerde bulundu. Avukat Özgökçe, burada mahalle muhtarı ve sakinlerinden olaya ilişkin bilgi aldı. 

SINIRDAKİ İŞKENCEYİ ANLATTI: İKİMİZİN DE ÖLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNDÜKLERİ İÇİN BIRAKTILAR

14 Nisan tarihinde akşam saatlerinde Beydoğan Mahallesi’ne giriş yaptıklarını ve bu sırada önlerini zırhlı araçla kesen 5 asker tarafından gözaltına alındıklarını aktaran Samadi, daha sonra sınırdaki bir karakola götürüldüklerini söyledi. Karakolda yaklaşık 15 asker tarafından saatlerce sopa ve küreklerle işkenceye maruz kaldıklarını anlatan Samadi, şöyle konuştu:

“Sonrasında bizi İran sınırına araçla götürdüler. Burada elbiselerimizi çıkartıp, soğuk su üzerimize döktüler. Demir küreklerle vurmaya başladılar. Sonrasında ben bayıldım. Baygınlığım geçtiğinde sırtımda bıçak izleri, dudağımı deldiklerini, kulağımı deldiklerini gördüm. İkimizin de öldüğünü düşündükleri için bizi bıraktılar. Sabah güneşi ile uyandım. Uyandığımda arkadaşım ölmüştü. Arkadaşımı dayaktan öldürdüler.”

‘İRAN ASKERLERİ TÜRK ASKERLERİNE ‘NEDEN İŞKENCE YAPTINIZ’ DİYE SORDU’

İşkence sırasında sinkaflı küfürler edildiğini belirten Samadi, şöyle devam etti:

“Uyandıktan sonra telefonla ailemi aradım. İşkence yaptıklarını, yanımdaki arkadaşımın öldüğünü, kendimin de İran’a doğru hareket ettiğimi söyledim. En yakın İran köyü olan Şêxsilo’ya emekleyerek varabildim. Köye vardıktan sonra İran askerleri, işkence ile öldürülen arkadaşımın cenazesini almaya gitti. Cenazeye işkence edilmesi gerekçesiyle İran askerleri cenazeyi teslim almadı. Yaşananlar hakkında suç duyurusunda bulundum. İran askerleri tarafından sınıra götürülerek ifadem alındı. Bu sırada Türk askerleri de vardı. İran askerleri Türkiye askerlerine neden işkence yaptıklarını sordu. Onlar da kendilerinin değil başka askerler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.”

ŞİKAYETÇİ OLACAK: BU ZULÜMDÜR…

“Bu zulüm ve işkenceyi kabul etmiyoruz” diyen Samadi, “İran askerleri de bunu kabul etmiyor. Failler hakkında şikayetçiyiz. İyileştikten sonra Türkiye tarafına gelip ifademizi vereceğiz” diye aktardı.

KOLBER NEDİR?

Sınır ticareti yaparak geçimini sağlamaya çalışanlar 'kolber' olarak adlandırılıyor.

Kaynak: MA