Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, yabancı ülkelere doğrudan Bölgesel Kürdistan Yönetimi ile petrol anlaşması yapmamaları çağrısında bulunarak, mevcut anlaşmaların dondurulmasını talep etti.

Amed Today'dan Güldane Kılıç'ın Reuters'a dayandırdığı habere göre, Başbakan Haydar el-İbadi'nin bürosundan yapılan açıklamada, yabancı ülkelerin petrol anlaşmalarını doğrudan merkezi Irak hükümeti yapmaları istendi.

Merkezi hükümetin açıklamasında, Kürdistan'da üretilen ham petrolün transit ülkesi olan Türkiye'ye yöneltildiği, ham petrol boru hattı ile Türk Akdeniz kıyısına ihraç edildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Komşu ülkelere ve dünyanın ülkelerinde, giriş görevlileri ve petrol konusunda Irak federal hükümetiyle münhasıran anlaşma yapılmasını istiyor" denildi.

İbadi'nin ofisinden yapılan açıklama, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bugün yapılan bağımsızlık referandumuna misilleme olduğu değerlendiriliyor.

IRAK HÜKÜMETİ VE IKBY ARASINDAKİ PETROL GERİLİMİ

Irak hükümeti KBY tarafından bağımsız ham petrol satışına her zaman karşı çıkmış ve birçok durumda Kürt petrol sevkiyatını engellemeye çalışmıştır. Kara ve petrol kaynakları üzerine uzun zamandır devam eden anlaşmazlıklar KBY'nin bağımsızlık talebinde bulunduğu ana nedenlerden biri.

Irak Kürdistanı, Kerkük'teki tartışmalı bölgelerden yaklaşık 150.000 dahil olmak üzere, tarlalarından günde yaklaşık 650.000 varil üretiyor. Bölgenin üretim hacimleri, toplam Irak üretiminin% 15'ini ve küresel petrol üretiminin yaklaşık% 0,7'sini temsil ediyor.

KBY, bu on yılın sonuna kadar günlük üretimini 1 milyon varile yükseltmeyi hedefliyor. Kürt petrol üretimi, Genel ( GENL.L ), DNO ( DNO.OL ), Gulf Keystone ( GKP.L ) ve Dana Gas DANA.AD gibi orta ölçekli petrol şirketlerinin hakimdi. Chevron ( CVX.N ), Exxon Mobil ( XOM.N ) ve Rosneft ( ROSN.MM ) gibi önemli petrol şirketlerinin de Kürdistan'da projeleri var, ancak çoğunlukla petrol arama aşamasındalar. Bununla birlikte, Rusya'nın devlet petrol şirketi Rosneft, petrol satışları ile güvence altındaki KBY'ye 1 milyar dolar ödünç vermiş ve Kürdistan'daki çeşitli projelere toplam 4 milyar dolar taahhüt etmiştir.”