Irak’ta eski başbakanlardan Nuri el-Maliki, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Bağdat Yeşil Bölge’den çekilmesi sonrası silahla poz verdi.

Kendisine yakın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda, Maliki, silahlı korumaları eşliğinde Yeşil Bölge’de elinde M4 tipli silahla görüldü.

Maliki’nin sızdırılan bu fotoğrafının Sadr’a mesaj olduğu ifade ediliyor.

YEŞİL BÖLGE BASKINI

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto etmek için hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi.

Sadr destekçileri Yeşil Bölge baskınında Maliki’ye karşı “yolsuzların lideri” sloganları attı ve evini basmak istedi.

Daha önce sızdırılan Nuri Maliki’ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında Maliki, Sadr’ı ölümle tehdit etmişti. Sadr yandaşları da bugünkü protestoda Sadr’a seslenerek, “Seni tehdit eden (Maliki) nerede?” diye bağırdı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), Iraklı protestoculara, çeşitli uluslararası normlar uyarınca ülkelerin kurumlarına saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Irak'ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat'taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, "Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz." dedi.

Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Haq, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır." diye konuştu.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, dün düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında, Irak'taki mevcut durum nedeniyle ulusal ve bölgesel gerilimlerin arttığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta siyasi güçler arasındaki farklılıklar nedeniyle, 10 Ekim 2021'de yapılan erken milletvekili seçimlerinden bu yana yeni bir hükümet kurulamamış, 25 Temmuz'da Şii koalisyonu, 8 aydan uzun süredir devam eden krizi sona erdirmek için yeni bir adım olarak 52 yaşındaki Sudani'yi başbakan adayı olarak işaret etmişti. Sadr’ın rakibi olan Şii grubun başbakan adayı Sudani, Maliki hükümetinde bakanlık yapmış ve Maliki’ye yakın siyasetçilerden.