Maliki'nin partisi, başbakan adaylarının hala Maliki olduğunu ve Abadi'nin sadece kendisini temsil ettiğini duyurdu.

Irak'ta Nuri el-Maliki'nin liderliğini yaptığı Davet Partisi, başbakan adaylarının hala Maliki olduğunu ve hükümeti kurmakla görevlendirilen Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi'nin, kendisinden başka kimseyi temsil etmediğini bildirdi.

Davet Partisi üyesi Halef Abdussamed, "Kanun Devleti Koalisyonu'ndaki Davet Partisi milletvekilleri olarak Irak halkına, cumhurbaşkanına ve federal mahkemeye, Abadi'nin adaylık için kendilerinden habersiz bazı siyasi bloklarla hareket ettiğini bildirdiğini" anımsattı.

Partinin, Federal Mahkeme'nin, "Kanun Devleti Bloğu'nun parlamentonun en büyük siyasi grubu ve adayının da Nuri el-Maliki olduğu" kararlarına bağlı olduğunu ifade eden Abdussamed, "Abadi, kendisini temsil ediyor, Davet Partisi'ni değil. Davet Patisi, anayasayı çiğneyenler hakkında dava açma hakkını saklı tutuyor" dedi.

Dava Partisi'nin, Kanun Devleti Bloğu içinde 53 üyesi olduğuna işaret eden Samed, bu kişilerden 43'ü ile iletişime geçebildiklerini ve bu kişilerin bu kararın yanında olduğunu, kalan 10 kişi ile henüz iletişime geçemediklerini ifade etti.

Abdussamed, "Başbakan adayımız Maliki. Bu adaylığın aksi yönde başka bir karar alınmadı" dedi.

Irak'ta Şii Ulusal İttifakı'nın Abadi'yi başbakan adayı olarak ilan etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Abadi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. (CNN Türk)