Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 5-22 Haziran arasında IŞİD'in etkili olduğu Irak’ın birçok bölgesinde 1.000’i aşkın kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bir basın toplantısı yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri sözcülerinden Rupert Colville, “5 ve 22 Haziran arasında Ninova, Diyala ve Selahattin vilayetlerinde en az 757 sivil öldürüldü, 599’u yaralandı” dedi.  Colville, “Aynı süre içerisinde Bağdat ve güneydeki bölgelerde en az 318 kişi daha öldürüldü ve 590’ı yaralandı” diye ekledi.

ANF'nin haberine göre, bunların sorumlularının yargılanmasını isteyen Colville, “Kuzey vilayetleri ve Bağdat’ta alıkoyma olayları yaşanmaya devam ediyor” diyerek, alıkonulan Türkiyeli ve Hindistanlıları hatırlattı.

Colville, “IŞİD, korkunç muameleler, kafa kesmeler, çatışma dışı askerler ve polislerin infazları ile Türkmen, Şabak, Hristiyan ve Ezidi gibi azınlıklar ve Şiilerin de aralarında olduğu etnik ya da dini aidiyetlerinden dolayı kişilerin infazlarını gösteren onlarca video yayınladı” dedi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, 9 Haziran’da başlattığı yeni saldırılar çerçevesinde 10 Haziran günü önce Musul’u ardından Irak’ın kuzey ve doğusundaki dört vilayette geniş bir alanı denetimlerine aldı.

Irak’ta Mayıs ayında da BM ve Iraklı yetkililere göre 900’ü aşkıon kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.