Bağdat - Iraklı arkeologlar 1400 yılı aşkın bir geçmişe sahip 66 adet altın buldu. Yetkililer bu altınları Bağdat Ulusal Müzesi’nde sergilemeyi umuyor.

Wasit Eyaleti Antikalar Departmanı Müdürü Hasaneyn Muhamed Ali, altınlar Bağdat’ın 70 km güney doğusundaki Aziziye ketinde bulunduğunu söyledi.

Sasani dönemine (M.Ö 225 ile M.S 640) ait olduğu belirtilen bu altınların doğruluğunu tespit etmek için analizler yapılacak. ANF’nin haberine göre altınların üzerinde bir kral veya tanrı resmi ile alevler temsil ediliyor.

ABD’nin 2003’teki Irak işgali ardından çok sayıda arkeolojik site yağmalandı. Bağdat Ulusal Müzesi de işgalden sonra yağmalanmış, resmi rakamlara göre ülkedeki 12 arkeolojik siteden gelen 32 bin arkeolojik obje çalınmış, 15 bini de kaybolmuştu.

İşgalden önce de sitelerde kaçak kazılar yapılarak binlerce buluntu çalınmıştı. Saddam Hüseyin döneminde bu tarihi sitelerin korunması amacıyla birçok yasa çıkarılmıştı. Saddam rejiminin devrilmesinden sonra ise hükümet, savaşın izlerini halen taşıyan ülkede inşaata ağırlık veriyor. Tarihi siteler ilgisizlikle karşı kaşıya.