Irak Parlamentosu Asayiş ve Güvenlik Komisyonu Üyesi Bedir el-Ziyadi, "Türkiye sınır ötesine 70 üs kurdu, 30 bin asker yerleştirdi" dedi.

El Muda gazetesine konuşan Ziyadi, 30 bine yakın Türk askerinin büyük bir "operasyon" başlatma hazırlığında olduğunu ileri sürdü.

Adem Demir'in Independent Türkçe'de yer alan haberine göre Türk güçlerinin iki ülke arasındaki huduttan Irak topraklarına 16 kilometreye kadar güneye indiğini aktaran Ziyadi, "Önümüzdeki günlerde hükümetin net bir tutumu olmazsa, Türk kuvvetlerinin büyük bir saldırısına şahit olacağız ve durum daha da karmaşık hale gelecek" dedi. 

Bunun ülkenin egemenlik haklarını ihale ettiğini ve askeri kurallara aykırı olduğunu savunan Ziyadi, merkezi Bağdat hükümetinin, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası güçlere şikayet edilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

TÜRKİYE'NİN IKB'DE KAÇ ASKERİ ÜSSÜ VE ASKERİ GÜCÜ VAR? 

Ziyadi'nin açıklamaları, PKK'ye yakın medya organları tarafından da yayımlandı. 

Böylece Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki (IKB) üsleri ve askeri gücü bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

Türkiye'nin IKB'deki varlığı yeni değil. Yıllardır Irak'ta askeri üsleri bulanan Türkiye'nin, asker bulundurduğu nokta sayısının artırdığı bilinen bir gerçek.

Ancak Iraklı parlamenter Ziyadi'nin dediği sayıya ulaşmış olabileceği imkansız. Bu konuda Erbil yönetiminin bazı itirazlar var. 

IKB Başkanı Neçirvan Barzani'nin ofisinden bir yetkili, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 70 askeri üs ve 30 bin askerin bölgelerinde olmasının imkansız olduğunu söyledi. 

Iraklı Milletvekili Bedir el- Ziyadi'nin Türkiye'nin IKB kontrolü altındaki bölgede üslerini ve askeri gücünü artırdığına ilişkin açıklamasında kısmen bir doğruluk payı var.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NA GÖRE TSK'NIN 38 ASKERİ ÜSSÜ VAR

Ancak "70 üs ve 30 bin asker" bilgisi doğru değil. Bunu Erbil yönetimi gibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın daha önce yayımladığı harita da yalanlıyor. 

İletişim Başkanlığı tarafından daha önce yayımlanan bir haritada, Türk askerinin kontrol edebildiği noktalar tek tek işaretlenmiş vaziyette. 

Amediye, Bamerni ve Başika gibi yerlerde askeri üsleri bulunan TSK'nın, SİHA'larla alanda hakimiyet elde ettiği, artık istenilen yerlere özel ekipler konuşlandırdığı bu yüzden de PKK'lilerin birçok bölgeyi terk ederek güneye inerek köylülerle iç içe yaşayacak hale geldiği anlatılıyor.

Aynı haritaya göre TSK'nın bölgedeki askeri üsleri 38'e ulaşmış durumda. Haftanin, Metina, Zap, Sidekan, Avaşin, Hakurk, Basyan, Sine gibi yerlerin artık TSK'nın denetimine geçtiği iddia ediliyor. 

Ama TSK'nin bölgede ne kadar asker bulundurduğuna ilişkin resmi bir rakam yok.

Eskiden 2 bin 500 civarında olduğu bilinen asker sayısının operasyonların durumuna göre 10 bin civarına çıktığı ifade ediliyor.

IKB Başkanı Barzani'nin ofisindeki yetkilinin verdiği bilgiye göre PKK, SİHA'lar nedeniyle terk etmek durumunda kaldığı noktalara tekrar geri dönemiyor.