Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’nde Peşmerge güçleri, Şengal'i IŞİD'in elinden almak için geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Federal Kürdistan Yönetimi Güvenlik Konseyi, "Şengal’e Özgürlük Operasyonu" adını verdikleri saldırıya 7 bin 500 Peşmerge'nin katıldığını açıkladı.

Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında, operasyon süresince koalisyon uçaklarının da kendilerine destek vereceği belirtildi.

Açıklamaya göre, operasyona katılan 7 bin 500 Peşmerge'den oluşan güçler, Şengal Dağı ve eteklerindeki Şengal kentine üç koldan ilerliyor. IŞİD için önemli bir lojistik merkezi olan Şengal’in alınmasından sonra bir güvenlik bölgesi oluşturulacağı belirtilen açıklamada, topçu ateşinin kent ve çevresindeki yerleşim yerlerinin gözetilerek sürdürüldüğü de vurgulandı.

IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düşmüştü.

Kent, IŞİD'in iki ana kalesi Suriye'de Rakka ve Kuzey Irak'ta Musul'un arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak.