Irak Federe Kürdistanı'nda siyasi partilerin, ortak cumhurbaşkanı adayı YNK'nin önemli isimlerinden Fuad Masum, Irak Parlamentosu'nda bugün yapılan oturumda seçildi.

TALABANİ'NİN EN GÜVEN DUYDUĞU İSİMLERDEN

1938 doğumlu Fuad Masum, 1973'te Kahire'de Barzani ve Kürdistan Devrimi'nin temsilcisi olmuştu. Masum, 1992'de Kürdistan Bölgesi'nin ilk başbakanı olurken, Saddam rejiminin 2003'te Amerikan işgaliyle devrilmesi ardından 2004'te Irak geçici Parlamentosu'nun ilk başkanı olarak görev aldı. Masum, 2005 yılından beri Irak Parlamentosu'na vekil olarak seçiliyor.

5 kız çocuğu babası olan Masum, YNK lideri Celal Talabani'nin de en güven duyduğu isimler arasında yer alıyor. Masum, seçilmesi durumunda Irak'ın ikinci Kürt Cumhurbaşkanı olacak.

Talabani'nin Almanya'nın başkenti Berlin'de 18 ay boyunca gördüğü tedavi ardından 19 Temmuz günü Kürdistan Bölgesi'ne dönmesiyle birlikte, Kürtlerin cumhurbaşkanı adayını belirleme süreci hızlanmıştı.

YNK'den kendisini cumhurbaşkanlığı görevi için aday koyan Necmeddin Kerim de bugün yaptığı açıklamada,  adaylığını geri çektiğini söyleyerek, Masum'a desteğini sundu. (Hürriyet, ANF)