Irak Meclisi’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerinin ülkeden çıkarılmasına karar vermesinin ardından Irak Ankara Büyükelçisi El-Alevi, Türkiye aleyhine alınan karar nedeniyle Dışişleri'ne çağrıldı.

Irak Parlamentosu, Türkiye'yi 'işgalci güçler' olarak nitelerken, Türk askerlerinin Irak'tan çıkarılması için karar almıştı.

Yapılan yazılı açıklamada, TBMM’nin askerlerin Irak’ta kalma süresini uzatan kararın kabul edilmediği ve onaylanmadığı belirtildi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne nota verileceği belirtilen açıklamada, “Türk güçlerinin ‘işgalci güçler’ olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak’a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM’ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor” denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın TSK güçlerinin Başika'daki varlığıyla aldığı kararı kınadı.