Irak, Zaho'da 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edeceğini duyurdu.

Bağdat yönetimi ayrıca, "Ankara'dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesini" istedi.

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi'nin başkanlığında yapılan Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi toplantısında "Dohuk Valiliği'nde bir turizm beldesindeki saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiği";  olayda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.

Toplantıda, Irak Dışişleri Bakanlığına "Irak'ın egemenliğine yönelik sürekli Türk saldırılarına ilişkin bir dosya hazırlaması ve bu konuda BM Güvenlik Konseyi'ne acil bir şikayet sunması talimatı" verildi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk büyükelçisini çağırması ve kararları iletmesi istendi.

Toplantıda Ankara'daki Irak Maslahatgüzarı'nın istişare amacıyla geri çağrılması ve Türkiye'ye yeni bir büyükelçi atanması prosedürlerinin askıya alınması kararlaştırıldı.

"TÜRK BAYRAĞI YAKILDI"

Irak, 9 kişinin öldüğü ve en az 30 kişinin de yaralandığı saldırı nedeniyle ülke genelinde bir günlük yas ilan etti.

AFP, tabutları Bağdat'a taşımak için Erbil havaalanına bir askeri uçak gönderildiğini bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirven Barzani'nin de uçakta olduğu belirtildi.

Bağdat'taki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular Irak'ın kuzeyindeki saldırıyı kınadı. Türk büyükelçisinin sınırdışı edilmesini isteyen göstericiler Türk bayrağı yaktı.

Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Twitter hesabından, "Terör örgütü PKK tarafından şehit olan Iraklı kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz." paylaşımı yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT habere yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir bir saldırımız olmamıştır." dedi.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bir kere daha vefat eden 9 kardeşimiz için Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara şifa diliyoruz, ihtiyaç olursa yaralıları Türkiye'ye getirebileceğimizi de söyledik. Tabii bu saldırıyla ilgili Türkiye'yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada da net bir şekilde de bunu yalanladık. Türkiye'nin hiçbir zaman sivillere yönelik bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz ve dün bu haberler gelir gelmez tabii ilgili kurumlarımızda de hemen istişareler yaptık, bilgi paylaşımları yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırmış olmamıştır. Bizim her zaman hedefimiz PKK ya da Suriye'de YPG/PYD terör örgütleri olmuştur."

"PENÇE-KİLİT OPERASYONU"

Türkiye, nisan ayında Irak'ın kuzeyinde PKK ile mücadele kapsamında "Pençe-Kilit Operasyonu" başlatmıştı.

Bağdat yönetimi, Türkiye'nin devam eden operasyonlarının egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini savunuyor.

Kaynak: euronews