Iraklı yetkililer, dün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKYB) Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex köyünün, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından havan topları ile vurulduğunu açıkladı.

2'si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin yaralandığı saldırıya dair tepkiler sürüyor.

Saldırının Türkiye tarafından yapıldığının tespit edildiğini açıklayan Irak Dışişleri Bakanı olayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını bildirdi.

Irak Ulusal Güvenlik Kurulu, Türkiye’yi özür dilemeye çağırarak, askeri güçlerini Irak’tan çekmesi istedi.

Irak parlamentosu milletvekilleri yayımladıkları ortak bildiride, Türkiye’nin savaş suçu işlediği belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır" açıklaması yaptı.

IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI: BM'YE TAŞIYACAĞIZ

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye’nin Zaho’ya bağlı Perex köyünde yer alan piknik alanını bombalamasına dair gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hüseyin, 9 Arap turistin yaşamını yitirdiği olaya dair, saldırının Türkiye tarafından yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.  Hüseyin, Türkiye’yi “saldırılara son ver” şeklinde uyararak, Irak halkından özür dilemeye çağırdı.

Türkiye’nin saldırının kurbanlarına tazminat ödemesi gerektiğini ifade eden Hüseyin, olayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını bildirdi.

Hüseyin, “Bu durum sona ermeli. Bu Türkiye topraklarını korumak mı, yoksa Irak halkına saldırı mı? Bu PKK ile mücadele mi yoksa sivillerin öldürülmesi mi?” dedi. Hüseyin, “Kendimizi savunmak yasal hakkımız. Irak’la Türkiye arasındaki ilişkiler tarihi ilişkiler, sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli. Siyasi sorunlarımız var ama saldırı karşısında Iraklı tarafların ortak tutumu var” ifadelerini kullandı. Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada da "Bu saldırı Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denilmişti.

IKBY hükümeti adına dün yapılan açıklamada "Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

IRAK ULUSAL GÜVENLİK KURULU TOPLANDI, BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

MA'nın aktardığına göre Irak Ulusal Güvenlik Kurulu (MGK), bombardımanın ardından acil olarak toplandı. Toplantı sonrası yeni kararlar alındı. Toplantının içeriğine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, saldırı kınandı. Toplantıda alınan kararlar şöyle:

"Güvenlik Konseyi, Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine ve güvenliğine yönelik saldırılarına ilişkin bir dosya hazırlaması talimatını verdi. Ayrıca dosyaların acilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne göndermesi istendi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak büyükelçisini arayarak yaptırımlar hakkında bilgi verecek.

Irak’ın Türkiye’de bulunan büyükelçisinin durumu değerlendirmek için çağrılmasını ve yeni bir büyükelçinin gönderilmemesine karar verildi.

Ortak operasyon komutanının Irak-Türkiye sınırındaki durum hakkında bir rapor sunmakla görevlendirildi.

Saldırıya uğrayanların ve şehit ailelerinin durumları ve tazminatları hakkında gerekli araştırmanın yapılması istendi.

İhlalleri önlemek ve kararlı önlemler almak için bölgesel hükümetle koordinasyon sağlanması istendi.

Türkiye’den resmi olarak özür dilemesi ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesi talep edildi.

Güvenlik Konseyi, Irak topraklarının hiçbir ülkenin saldırı ve hesaplaşma alanı olmaması gerektiğini bir kez daha yineliyor ve ayrıca Irak topraklarında herhangi bir silahlı grubun varlığını şiddetle reddediyor.”

IRAK PARLAMENTOSU KATLİAM GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

9 sivilin hayatını kaybetmesi üzerine Iraklı bazı milletvekillerinin çağrısı üzerine Irak Parlamentosu olağanüstü gündemle toplanma kararı aldı. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin de katılacağı toplantının Cumaretesi günü yapılması bekleniyor. Toplantıda Türkiye'ye dair yaptırım kararları tartışılacak.

IRAKLI VEKİLLERDEN ORTAK BİLDİRİ: TÜRKİYE SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Irak parlementosu üyesi 91 millletvekili tarafından yayımlanan ortak bildiride, Türkiye’nin savaş suçu işlediği belirtildi.

Rojnews’in haberine göre bildiride parlamentonun olağanüstü gündemle toplanması çağrısında bulunuldu. Bildiride, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Genelkurmay Başkanı’nın olağanüstü toplantıda hazır bulunması talep edildi. Bildiride Türk devletinin sivilleri katlederek, “savaş suçu işlediği” ve Birleşmiş Milletler yasalarını ayaklar altına aldığı belirtildi.

IRAK’TA YAS İLAN EDİLDİ

Irak Bakanlar Kurulu, Başbakan Mustafa Kazımi’nin talimatı üzerine ülke genelinde 21 Temmuz 2022 tarihinde bir günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Rojnews'in haberine göre, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Hareketi destekçileri, Türkiye'nin saldırısının ardından Türkiye büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, büyükelçiliğin kapatılmasını istedi.

ÇAVUŞOĞLU: HERHANGİ BİR SALDIRIMIZ OLMAMIŞTIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bu saldırı ile ilgili Türkiye'yi suçlayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık. Tükiye'nin hiçbir zaman sivillere karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini uluslararası camia bilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan bilgiye göre herhangi bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye'de terör örgütleri olmuştur. Irak'ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz" dedi.

Kaynak: Evrensel