Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında gerçekleştirdiği hava ve kara saldırılarının egemenlik ihlali olduğunu birçok kez duyuran Irak'ın saldırılara karşı yeni önlemler aldığı bildirildi.

Associated Press (AP) haber ajansı Irak askeri birliklerinin,Türkiye sınırındaki mevzilerini güçlendirdiğini duyurdu.

AP, Iraklı yetkililere atıfta bulunarak verdiği haberinde son iki haftadır PKK’ye yönelik hava operasyonlarını artıran ve bölgeye komando sevkiyatı yapan TSK birliklerinin Irak sınırından daha fazla içeri girmesini engellemek için bu adımın atıldığını bildirdi.

TSK'nin Irak sınırları içinde en az 12 karakol oluşturduğu kaydedilen haberde, savaş uçaklarının hava saldırılarında 6 sivilin hayatını kaybettiği yolundaki suçlamalara yer verildi.

Haberde Türkiye karakollarının sınırın 15 ve 9 kilometre içindeki Zaho ve Dohuk kasabaları etrafından olduğu bildirildi. AP, Irak birliklerinin de 245 kilometre uzunluğundaki sınırın korunması ve sivillerin korunması amacıyla iki karakol oluşturduğunu duyurdu.

'BÖLGESEL YÖNETİM AÇMAZ İÇİNDE'

AP, bununla birlikte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı yüzünden Türkiye’ye bağımlı olduğu için operasyonlara karşı koyma konusunda “açmaz içinde olduğu" yorumunu yaptı.

Irak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerince yürütülen opersyonlar sırasında sivil kayıplar yaşandığını duyurmuştu.

Kaynak: Euronews