Irak Petrol Bakanlığı, 1968’den kalma bir yasayı gerekçe göstererek, devlet şirketi olan ve Kerkük’te de faaliyet gösteren Kuzey Gaz Şirketi’nin yazışmalarında Kürtçe’nin kullanılmasını yasakladı.

Yazışmalarda Kürtçe kullananlar da ceza ile tehdit edildi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi ülkenin petrol ihracatında önemli bir paya sahipken, Kürtler bu karara tepki gösterdi.

Karar, Irak Petrol Bakanlığı’nın Kuzey Gaz Şirketi’nde denetim yapmasının ardından alındı.

Baş müfettiş Hamdan Ojail Rashid’in şirkete gönderdiği mektupta, “Şirketin yazışmalarının büyük çoğunluğunda Kürtçe ifadeler kullanılıyor. Bu, 1968 tarihli Arap Dili’nin Güvenliğinin Korunması yasasına aykırı” denildi.

Mektupta Kuzey Gaz Şirketi’nin bu yasaya bağlı kalarak sadece Arapça yazışmalara izin vermesi gerektiği belirtildi; “Bu kararnameyi ihlal edenler cezalandırılacaktır” tehdidi yer aldı.

‘ANAYASAYA AYKIRI’

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden milletvekili Rebwar Taha bu karara tepki gösterdi. Irak Anayasası’nda Arapça’nın yanı sıra Kürtçe’nin de resmi dil sayıldığını hatırlatan Taha, “Bu mektup yasadışı ve anayasaya aykırı” dedi. Taha, Kürt yönetiminin bu karara karşı yasal hakkını kullanacağını belirterek, “Arap dilini korumanın yolu bu değildir” dedi.

Petrol gelirlerinin paylaşımı, Irak’ta merkezi yönetim ile Erbil arasındaki en önemli tartışma konularından biri.

Kaynak: Duvar