Irak'ta geçen yıl ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde eden Mukteda es Sadr'ın hükümet kurma engeliyle karşılaşmasına yönelik geçen hafta başlayan protestolar bugün devam ediyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta parlamento binasında oturma eylemleri 3. gününe girerken Yeşil Bölge'de de eylemlerin sürdüğü aktarıldı.

Sadr destekçileri, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yargılanması ve erken seçim yapılmasını talep ediyor.

Rudaw'a göre, Sadr protestolarla ilgili yaptığı açıklamada "adaletsizlik, terör ve yolsuzluk ateşi altında kalan tüm Iraklılar için altın bir fırsat olduğu", "bazılarının iddia ettiği gibi protestocuların sadece kendisini destekleyenlerden oluşmadığı" görüşlerini paylaştı.

Sadr, "Boyun eğmeyi reddeden ve reformu savunan tüm halk kesimlerini, bayrağım veya liderim altında değil, Irak bayrağı ve halkın kararı altında toplanmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

HAŞDİ ŞABİ'YE UYARI

Habere göre, Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı'nın güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi milislerinin eylemcilere karşı silah ve gaz bombası kullanmasını yasakladığı belirtildi. Haşdi Şabi'nin ise karara uyup uymayacağıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sadr Hareketi destekçileri Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi açıklamasının ardından başbakan adayını protesto etmek amacıyla sokaklara dökülmüş, 29 Temmuz’da beri Yeşil Bölge ve Irak Parlamentosu’nu işgal eylemi başlatmıştı.