Irak Parlamentosu, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasını onayladı.

Başbakan Adil Abdulmehdi, Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani’nin, Cuma namazının ardından okunan çağırısından sonra istifa dilekçesini Irak Parlamentosuna sunacağını açıkladı.

Irak’ta daha fazla kanın akmaması ve kaos ortamının sonlanması için yapılan bu çağrıya kayıtsız kalmadığını belirten Abdulmedi, Irak Parlamentosunun halkın çıkarlarının korunacağı bir karar vermesi gerektiğini belirtti.

Erken seçim çağrısını cevap veren Başbakan Abdulmehdi, temiz ve özgür bir seçimin yapılması için parlamentoda kanunların biran önce düzenlenmesini talep etti.

Başbakan Adil Abdulmehdi, Dini merci Ali es-Sistani’nin Cuma hutbesindeki , ‘Ülkenin içinden geçtiği bu zor durum ve son iki ay içinde yaşananlar karşısında hükümet yetkilileri çözüm sunmaktan aciz kaldı ve sorumluluklarını yerine getirmedi.

Meclis, bu konuyla ilgili (genel seçimler) seçenekleri gözden geçirmeli ve daha şeffaf, özgür bir seçim için ihtiyaç duyulan seçim yasasının çıkarılması konusunda hızlı davranmalı’ yönündeki çağırısını üzülerek dinlediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ben de bu çağrıya yanıt olarak aynı zamanda süreci biran önce uygulanmasını hızlandırmak için en yakın zamanda başbakanlık görevinden istifa edeceğime dair resmi yazıyı Irak Temsilciler meclisine sunacağım. Her kes benim halkın çıkarı için daha önce bu seçeneğin açık bir şekilde önermiştim. Bu talebim de resmi tutanaklarda yazılmıştır. Yüce Allah Irak ve halkını, yüksek dini mercii korusun, bir güneş ve şemsiye gibi başımızdan eksik etmesin Allah yardımcımız olsun."