Irak Kürdistanı’nda 30 Eylül’de yapılması kararlaştırılan Kürdistan Bölge Parlamentosu seçimlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. Önceki gün Süleymaniye Havaalanı'ndaki bir tören esnasında basına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, tüm tarafların seçimlerin ertelenmesinden yana olduğunu belirterek “Ancak bunu ceseretle dillendiremiyorlar” iddiasında bulunmuştu.

Kubad Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, partileri üzerinden geliştirilmek istenen spekülasyonlar olduğuna dikkat çekerek seçimlerin ertelenmesini istedikleri iddiasını reddetti. Pire, bugün Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında “Biz seçimlere hazırız. Ancak tüm partiler seçimlerin ertelenmesine mutabık kalırlarsa buna da karşı çıkmayız” dedi.

KYB Sözcüsü açıklamasında, “Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı seçim sürecine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Seçimler, sadece partilerin tamamının mutabık kalması durumunda ertelenebilir” dedi.

4 PARTİDEN ORTAK TUTUM

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Irak Kürdistanı’ndaki muhalif siyasi partilerin bir kısmı itirazlar üzerine elle sayımı yapılan Irak Parlamentosu seçim sonuçlarına ilişkin Süleymaniye’de bir araya geldi. 30 Eylül seçimlerinin de gündeme geldiği toplantı Goran Hareketi’nin hayatını kaybeden lideri Noşirvan Mustafa’nın, Süleymaniye kentinin Zergete semtinde bulunan evinde gerçekleşti. Toplantıya Demokrasi ve Adalet Koalisyonu, Goran Hareketi, İslami Topluluk Hareketi (Komele) ve İslami Birlik Hareketi (Yekgirtu) temsilcileri katıldı. Taraflar toplantı sonrasında ortak açıklama yayınladılar.

Açıklamada itiraz üzerine yapılan elle sayımın da şüpheli olduğu bilgisine yer verilerek, “Bu sonuçları reddediyoruz” denildi. Irak Merkezi Parlamentosu seçim sonuçlarına yönelik tutumlarının değişmediğini belirten siyasi partiler, seçimlere itiraz etmelerinden sonra yapılan elle sayımın sahteciliği kapatmak için gündeme getirildiğini ve düzmece bir sayım olduğunu öne sürdüler. Açıklamada, tarafların sorumlu davranmaları gerektiğine dikkat çekilerek merkezi parlamento seçimlerinin yenilenmesi gerektiği talep edildi.

“BÖLGE PARLAMENTOSU SEÇİMİ ADİL VE TEMİZ OLMALI”

Dört siyasi partinin ortak açıklamasında 30 Eylül’de yapılması düşünülen seçime ilişkin görüşlere de yer verildi. “Yüksek Seçim Komisyonu seçim çalışmalarını hukuka uygun yürütmeli ve adil, temiz bir seçim yapılması için gereken tüm özeni göstermelidir” değerlendirmesine yer verilen açıklamada seçimlerin bölgenin geleceği açısından önemine dikkat çekilerek partilerin tümünün adil bir seçim için çaba göstermesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Seçimler yeni bir siyasi krize değil, mutlu bir geleceğe olanak sunmalı" denildi.

KDP: SEÇİMLERİN ERTELENMESİNE KARŞIYIZ

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Üyesi Hemin Hawrami seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına ilişkin daha önce yaptığı açıklamada “Seçimler 30 Eylül 2018’de yapılacak. KDP seçim hazırlıklarına başladı. Aday listesi komisyona sunuldu” demiş, seçimlerin ertelenmesini kabul etmeyeceklerini vurgulamıştı.

Geçtiğimiz ay Kürdistan Bölge Parlamentosu seçime ilişkin yaptığı toplantıda seçimin 30 Eylül’de yapılmasını kararlaştırmış, kararını Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göndermişti. Bu karar üzerine Yüksek Seçim Komisyonu yazılı bir açıklama yaparak seçimlere ilişkin hazırlık çalışmalarına başladığını belirtmiş, partilere seçim takvimini göndermişti. Partiler ise seçim takvimine uygun olarak aday listelerini hazırlayıp verirken resmi propagandalar henüz başlamış değil.