Kısa adı KASAD-D olan Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği, “Ortaöğretimde İnternet Bağımlılığını Önleme Projesi” kapsamında, Fatih’te Davutpaşa Anadolu Lisesi idareci ve öğretmenlerine “İnternet Bağımlılığı Eğitimi” semineri verdi.

Konuşmasında, hedeflerinin, pilot bölge olarak seçilen Fatih’te dört okuldaki toplam dört bin öğrenciye ulaşmak olduğunu söyleyen Psikolog Rabia Göl, bağımlılığın, ‘Nasıl bir şey acaba?’ sorusuyla başlayıp ‘Bu meret bırakılmaz ki!’ noktasına kadar uzanan uzun bir süreç olduğunu söyledi.

“Öncelikle bağımlılık, herhangi bir maddenin tedavi amacı olmadan giderek artan miktarlarda kullanılmasıdır. İnsan bağımlı olduğu maddeye (burada internet) dikkat çekmek için başlar. Ardından ruh hali değişir, yoksunluk dönemi başlar. Maddeyi bir müddet bırakır, sonra tekrar kullanmaya başlar.”

Aşırı internet kullanımın başta sosyal sorunlar ve obezite olmak üzere pek çok soruna yol açtığını dile getiren Göl, planladığımızdan daha uzun süre internet başında kalıyorsak, sürekli online olma ve maillerimizi kontrol etme isteği duyuyorsak; bunların internet bağımlılığının belirtileri olduğunu, söyledi.  

İnternet bağımlılığının nedenleri arasında; herkesle iletişim kurma isteği, sınırsız özgürlük, engelsiz hayat, psiko-patolojik rahatsızlıklar, kendi gerçekliğini oluşturma, model oluşturma/oluşturamama gibi nedenleri sayan ve daha çok 12-14 yaş grubunun bağımlı olduğunu kaydeden Göl, Türkiye’de artık bağımlılığın % 16 gibi çok ciddi bir rakama ulaştığını, söyledi.

Göl’ün ardından Psikolog Hümeyra Ergül de bir sunum yaptı. Sunumunda daha çok sanal zorbalıktan bahseden Ergül, şifre kırmanın cezasının 1 yıl, site hacklemenin cezasının da 5 yıl hapis olduğu Türkiye’de sanal zorbalık konusunda hem mağdurların hem de hackerların ciddi bir bilgi eksikliği içinde olduklarını, söyledi.

Türkiye’deki hacker oranının % 28 olduğunu belirten Ergül, “Sanal zorbalardan korunmanın yolu güvenli internet kullanmayı öğrenmekten geçiyor” dedi.

Seminerin sonunda katılımcılara internet bağımlılığı ile ilgili tanıtıcı broşür ve “KASAD-D” baskılı kupa hediye edildi.

Osman Akyol / Demokrat Haber İstanbul