Otonom duyusal meridyen tepkisi ya da beyinsel orgazm, Youtube’da yeni bir alanın doğmasına olanak sundu.

“ASMR” performansçıları beyin orgazmını tetiklediği belirtilen sesleri çıkarttıkları videolar kaydederek Youtube’da yayınlıyor.

Her geçen gün video izleyici sayısı artıyor.

‘YILLIK KAZANÇLARI 100 BİN DOLAR’

Beyinsel orgazm, endorfin salgılanmasını tetikleyen, rahatlatıcı etkiye sahip sesler sayesinde meydana geliyor. ASMR adı verilen bu tepkiyi tetikleyen sesleri içeren videolarda yemek yeme sesi, saç kesimi sırasında çıkan ses, fısıltı ile konuşma, dudak yalama gibi sesler yer alıyor. ASMR performansçılarının yıllık kazancının 100 bin dolara kadar ulaştığı ifade ediliyor.

‘STRESİ VE DEPRESYONU HAFİFLETEBİLİR’

Beyin orgazmı beyinde karıncalanma hissi olarak tanımlanırken bu tür hakkında henüz yeterli çalışma ve veri bulunmuyor.

Geçen yıl Sheffield Üniversitesi’nden psikolog Dr. Giulia Poerio tarafından ASMR’nin etkileri konusunda dünyanın ilk bilimsel çalışmalarından biri gerçekleştirildi.

Poerio açıklamasında, herkesi etkilemese de ASMR’nin izleyicileri rahatlattığını ifade ederek bu tür videoların stres, uykusuzluk, depresyon, anksiyete ve yalnızlık sorunlarını hafifletebileceğini belirtti.

Poerio, ASMR’nin müzik dinlemek ya da korku gibi diğer duygusal tepkilerle de ilişkilendirilebileceğinin altını çizerek, “Yine de oldukça farklı bir duygu türü. Çalışmamızda ASMR’nin gevşeme duyguları ve düşük kalp atış hızı ile ilişkili olduğunu gösterdik, oysa müzik kaynaklı ürperti kalp atış hızının artmasıyla ilişkili” dedi.

‘REKLAM SEKTÖRÜNDE DE KULLANILIYOR’

Beyin orgazmını tetikleyici sesler bir süredir reklam sektöründe de kullanılıyor.

ABD’de reklam saniyesi başına ödenen paranın rekor seviyeye ulaştığı Super Bowl maçı sırasında bu yıl bir bir şirketi, ünlü bir mankenin parmaklarını bira şişesine vurduğu reklamını milyonlarca kişiye ulaştırdı.

Kaynak: Sputnik