Tartışma yaratan internete yönelik kanun değişiklikleri ‘kişilik haklarına saldırı’ ve ‘özel hayatın gizliği’ konusunda birçok yeni uygulama getiriyor.

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında ortaya çıkan ses kayıtları ile gündeme gelen internet düzenlemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, 'içeriği sakıncalı' bulunan internet siteleri 4 saat içinde kapatılacak.

Yeni yasada dikkat çeken ve tartışmalara neden olan bir diğer düzenleme ise, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'e doğrudan engelleme yetkisi verilmesi oldu. Ayrıca içerik sağlayıcılara, internet trafiğini 2 yıl arşivleme zorunluluğu getirildi.

4 SAAT İÇİNDE ERİŞİM ENGELLENECEK

Yeni düzenlemede özel hayatın gizliliği (yasadışı dinleme/görüntüleme, kişisel verilerin paylaşımı vb.) söz konusu olduğu durumlarda mağdurun talebiyle ‘tedbiren ve geçici olarak erişim engelleme’ imkanı sağlanacak. Bu durumlarda kişi URL adresi ve kimliğini ispatlayıcı bilgi ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) başvuracak. TİB, mağdurun talebini Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne iletecek. Erişim Sağlayıcılar Birliği, tedbir amacıyla 4 saat içerisinde URL adresine erişimi engelleyecek ve başvuru sahibi, en geç 24 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmak zorunda olacak. Nihai karar ise 48 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilecek.

Karar mağdurun aleyhine yönelik çıktığı taktirde mahkeme tarafından Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderilecek ve engelleme kararı kaldırılacak. Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne 48 saat içinde herhangi bir mahkeme kararı ulaşmazsa engelleme otomatik olarak kalkacak.

Özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, mağdurun başvurusu beklenmeden veya mağdurun başvuru yapması mümkün değilse (örneğin mağdur hayatta olmayabilir) TİB Başkanı’nın talimatıyla Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından engellenme yapılabilecek. Bu karara karşı Sulh Ceza Mahkemesine itiraz yolu açık olacak.

İNTERNETE BAĞLANAN 34 MİLYON KULLANICI FİŞLENECEK

İşte 10 maddede internet sansürü Yeni internet yasası:

1- Anahtar kelimelerle "uygunsuz içerik" belirlenip sayfa kaldırılabilecek.

2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek:

3- Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.

4- Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. "Zararlı" içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.

5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak.

6- TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.

7- Birliğe gönderilecek olan "erişimin engellenmesi kararı" 4 saat içinde uygulanmak zorunda.

8- Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.

9- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.

10- İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek. (Medyatava)