Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 2015 yılı boyunca yapılacak olan etkinlikler ve anma törenlerine ilişkin haber, duyuru ve verilerin paylaşıldığı www.armeniangenocide100.org internet sitesinin Türkiye’de erişime kapatıldığı belirlendi.

Geçen ay faaliyete başlayan, İngilizce, Ermenice ve Rusça yayın yapan internet sitesinin, Türkiye’deki bazı internet sağlayıcısı firmalar tarafından sağlanan internet vasıtasıyla erişiminin mümkün olmadığı ortaya çıktı.

Türk Telekom (TTNet) kullanıcıları, www.armeniangenocide100.org internet sitesine giriş için sitenin URL adresini tıkladıklarında, ekranda “Hiçbir veri alınmadı” yazılı bir ifade beliriyor ve siteye erişilemiyor.

Uydu Net veya Türk Sat üzerinden internete bağlanan bazı kullanıcılarda ise benzer bir engellemeyle karışılmadığı belirtilirken, Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli www.panarmenian.net gibi bazı haber portallarına da Türkiye’den erişim sağlanamıyor.

Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, iletişim uzmanı Samvel Mardirosyan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Türkiye’deki internet kullanıcılarının ancak bilgisayarlarındaki VPN ayarlarını değiştirerek www.armeniangenocide100.org internet sitesine erişebildiklerini söyledi. Mardirosyan ayrıca, kişisel blog’una da Türkiye’den erişim sağlanamadığını ifade etti.

“HABER ALMA HAKKI GASP EDİLİYOR”

Konuya ilişkin olarak Armenpress Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu’nun sözcüsü Levent Şensever ise, TTNet kullanıcısı olduğunu belirterek www.armeniangenocide100.org internet sitesine kendisinin de erişemediğini ifade etti.

Şensever, sitenin URL adresi tıkladıklandığında, herhangi bir mahkeme kararı veya hukuki uyarı olmaksızın erişimin direkt olarak engellendiğine dikkat çekerek bunun bir sansür olduğunu söyledi. Böylelikle haber alma ve bilgiye erişim hakkının açıkça ihlal edildiğini belirten Şensever, “Demokratikleşmenin temel ilkeleri gereği, bu tür sansür uygulamalarına derhal son verilmesini talep ediyoruz” dedi.  

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA TÜRKİYE GELENEKSELLEŞEN TUTUMUNA DEVAM EDİYOR”

Armeniangenocide100.org internet sitesinin Türkiye’de erişiminin engellenmesi, Ermeni Diasporası basınında da tepkiyle karşılandı. Kanada’da yayımlanan Horizon gazetesi konuya ilişkin olarak yayımladığı haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü arifesinde, Türkiye, sahte tezlerden oluşan bir propagandayla, “ortak acı ve 1915’te yaşananların incelemeye açık olduğunu” iddia ederek uluslararası kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Fakat bir yandan da, kendi yurttaşlarını, Türkiye’de yaşayanları, Ermeni Soykırımı konusunda belgelenen ve alternatif bilgi edinme imkânından men ediyor.

Türkiye’nin bu adımı, haber alma, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi en temel insan haklarının ihlalinden başka bir şey değildir.

Türkiye, sadece Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden politikalarını sürdürmekle kalmayıp, uluslararası raporlar ve değerlendirmelerde de birçok kez belirtildiği üzere, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması konusundaki gelenekselleşen tutumuna da devam etmektedir.”