Twitter’ın canlı yayın uygulaması Periscope’un ABD’de yayınladığı boks maçı sonrası telif tartışmaları başlarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da (BTK) uygulamayı mercek altına aldı.

BTK, canlı yayın yapılan Periscope uygulamasına yönelik bir sıkıntı yaşanması halinde, hangi hukuki düzenlemeye dayanarak hangi kurumun müdahale edebileceğini araştırıyor. Periscope ile birlikte telif hakları dışında yeni bir tartışma daha yaşanması bekleniyor.

Habertürk’ün haberine göre, bilişim hukukçusu Özgür Eralp, “Periscope üzerinden porno yayınlar ile terör örgütü propagandası yapılabilir. Canlı yayın bittiğinde tüm deliller ortadan kalkmış olur” diyerek uygulamanın yasaklanması gerektiğini savundu.

PERISCOPE NEDİR ?

2 yıl önce yapılan Gezi Parkı eylemleri, yüz milyonlarca dolar eden bir uygulamanın hayata geçmesini sağladı. Ên basit anlatımla Periscope, kullanıcıların sahip olduğu akıllı telefonlarla internet üzerinden canlı yayın yapabilmesini sağlıyor.

Bir sosyal ağ gibi çalışan Periscope’ta kullanıcılar birbirini takip edebiliyor ve canlı yayına başladığındaysa akıllı telefonlara bildirim gidiyor. Canlı yayın paylaşımları ise kullanıcıların Periscope hesabına yükleniyor.

Örneğin, bir yerde bir olay veya eylem olduğunun da kullanıcılar artık bu görüntüleri canlı olarak akıllı telefonlar üzerinden takip edebilecek ve yorum yapabilecek. Başka bir deyişle akıllı telefon sahipleri artık ceplerinde canlı yayın ekipmanına sahip oluyor.