Google ve Twitter‘dan sonra Microsoft da dünya genelinde kolluk kuvvetlerinden gelen kullanıcı bilgisi taleplerini içeren şeffaflık raporunu yayınladı. Türkiye, 11 binden fazla başvuruyla bir rekor kırarak bu konuda Microsoft’un kapısını en çok çalan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.

Kolluk kuvvetlerinin 2012 yılında Microsoft’tan talep ettiği kullanıcı bilgileri kapsayan raporda, sene boyunca yazılım devine toplam 75 bin 378 başvuru yapılığı belirtiliyor. Bu başvurular 137 bin 424 kişiye ait talepleri içerirken Microsoft raporda sadece 1558 talebe cevap verdiklerini söylüyor. Buna karşın şirket cevap verdiklerin taleplerin %99′unun ABD mahkemeleri tarafından onaylı istekler olduğunu da ekliyor.

http://sosyalmedya.co/wp-content/uploads/2013/03/microsoft-seffaflik-raporu.jpg

Başvuru sayılarına bakıldığında Türkiye ülke bazında ilk sırayı alıyor. Raporda Türk emniyet yetkililerinin 2012 yılında Microsoft’a 11 bin 434 başvuru yaptığı görülüyor. Bu başvurularda 14 bin 77 kişinin e-posta ve Skype görüşmelerini de barındıran kullanıcı verilerinin istenmesine karşın Microsoft, Türkiye’den hiçbir kullanıcıya ait içerik bilgisini yetkililere iletmedi.

Diğer yandan Türkiye kullanıcı bilgileri konusunda Microsoft’tan en çok geri dönüş alan ülkelerin de başında geliyor. Zira Raporda Türkiye’deki 8 bin 997 kullanıcının abonelik bilgilerinin paylaşıldığı ifade edilirken, toplam başvuru sayısında 11 bin 73 talep ile ABD ikinci sırada yer alırken onu Fransa (8063), Almanya (8419) ve Tayvan (4381) izliyor.

Microsoft kullanıcı içerikleri konusundaki taleplerin sadece %2.2′sini cevaplarken, bu oran kullanıcı bilgilerinde %79.8′e çıkıyor. Uruguay ve Slovenya bir başvuru ile rapordaki en az talebe sahip ülkeler olarak dikkat çekiyor. ( sosyalmedya.co / Salih Kural )