Twitter hesabı olanların bilmesi gereken bazı hukuki hakları:

1) Twitter hangi bilgileri tutuyor?

- Birçok Twitter kullanıcısına ait bilgiler halka açık. Kullanıcı isterse yazdığı mesajlarla birlikte fotoğrafını, bulunduğu yeri, kısa özgeçmişini ve kendisine ait bir web sitesinin adresini adına açtığı mikroblogda herkesle paylaşıyor. Bunun dışında Twitter gerçek zamanlı iletişim esasına dayalı olduğundan, kullanıcıya ait bazı bilgileri sadece belli bir süre için saklıyor.

2) Bu bilgiler nasıl saklanıyor?

- Twitter güvenlik birimlerinden gelen, devam eden hukuki bir süreç kapsamında bilgileri arşivleme taleplerini kabul ediyor. E-posta üzerinden de kabul edilen taleplerde kullanıcının Twitter adresinin belirtilip talebin bir yetkili tarafından imzalanması, Amerikan hukukuna göre ilgili yasa maddesinin belirtilmesi gerekiyor.

3) Bilgiler devletle paylaşılıyor mu?

- ABD yasaları, Twitter’a gerekli durumlarda güvenlik güçlerine bilgi verme sorumluluğu yüklüyor. Şirket de bu kapsamda bir mahkeme kararı olması halinde mesajlar, DM’ler, fotoğraflar gibi kişisel bilgileri güvenlik birimleriyle paylaşabileceğini belirtiyor. Ancak kullanıcının başka bir isim üzerine sahte bir kullanıcı hesabı açmış olması durumunda şirket sorumululuk kabul etmiyor.

4) Twitter kişisel bilgilerini devletle paylaşırken kullanıcıyı bundan haberdar ediyor mu?

-Eğer mahkeme bunun yapılmasının yasaklanması yönünde bir karar almadıysa, şirket politikası gereği kullanıcıya bilgilerinin güvenlik güçleriyle paylaşıldığını söylüyor.

5) Yabancı ülkeler yararlanıyor mu?

- ABD kanunları, Twitter’a yabancı ülkelerin yasa kuruluşlarının da bilgi için başvurabileceklerini belirtiyor. Ancak bu yine ya ABD mahkemeleri üzerinden alınan bir karar ya da ABD ile yapılan bir karşılıklı hukuk anlaşması kapsamında olabiliyor. Twitter gerekçeleri inceleyerek bu tür talepleri de değerlendiriyor. (Hürriyet)