Yeni İnternet yasasına göre denetimleri gerçekleştiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Şişli'de Detay Müzik'in sanal alışveriş sitesi olan  www.redbazaar.net ‘i içeriğinden dolayı engelledi. Site’nin Karl Marx, Rosa Luxemburg, Charlie Chaplin, Che Guevara, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan gibi isimlerin yanı sıra Paris Komünü, barış simgesinin fotoğraflarının yer aldığı t-şortlar’dan dolayı kapatıldığı belirtiliyor.

AKP hükümeti tarafından, sansür içermesi nedeniyle yoğun tepkilere rağmen Meclis'ten geçirilen "İnternet düzenlemesi", Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra yasallaştı. Düzenlemeyle ilgili tepkiler halen devam ederken, düzenlemenin henüz yasallaşmadığı, tartışıldığı dönemde bile fiili olarak uygulanan "internet sansürü" sonucu başta muhalif kesimler olmak üzere birçok kurumun resmi Facebook ve Twitter sayfaları kapatıldı ya da erişime engellendi.

DİHA'nın geçtiği habere göre  Şişli'de Agos gazetesinin hemen alt katında bulunan Detay Müzik'in sanal alışveriş sitesi olan www.redbazaar.net sansüre uğradı. Söz konusu site, sahibine herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla "içeriğinden dolayı" Aile Paketi kullanan internet kullanıcılarının erişimine engellendi. Kendi sitelerinin sansürlendiğinin haberini kullanıcılardan öğrendiklerini söyleyen site sahibi Hasan Tekin, sansür ile ilgili kendilerine hiç bir bilgi verilmediğini ifade etti.

AİLE PAKETİ KULLANANLAR GİREMİYOR

Siteye giremeyen bir kullanıcının çekip kendilerine gönderdiği sayfa fotoğrafı ile durumdan haberdar olabildiklerini belirten Tekin, buna karşı tepkisini de "Çok şaşırdık. Baktık ki internet hizmetini, aile paketi olarak alanlar bizim sitemize erişemiyorlar. İnternet kafelerin, öğrenci yurtlarının, üniversitelerin aile paketi kullandıklarını düşünürsek ciddi bir sansür var" sözleriyle dile getirdi.

Siteyi üç yıllık bir çalışmanın sonucu olarak açtıklarını ifade eden Tekin, "2013'un Ağustos ayında kuruldu. İçeriği tamamen muhalif, politik ürünlerden oluşuyor. Yüksek ihtimal içindeki politik ürünlerden kaynaklı böyle bir sansür uygulandı. Sitemiz satış sitesidir" dedi.

Sitede satış için yer alan ürünlerin üstünde devrimcilerin ve halkın önde gelen isimlerinin yer aldığını, bunun için sansür uygulandığının altını çizen Tekin, "Sitemizde Karl Marx, Rosa Luxemburg, Charlie Chaplin, Che Guevara, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan gibi isimlerin yanı sıra Paris Komünü, barış simgesinin fotoğraflarının yer aldığı t-şortlar var. Bunun dışında kupa, anahtarlık, benzeri ürünlerde bu isimlerin fotoğrafları yer alıyor. Aynı zamanda Hrant Dink Vakfı ve Belge yayınevlerinin kitaplarının satışı var" diye belirterek sitelerinin muhalif kesime hitap ettiğini dile getirdi.

BTK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Sitelerini kurmaya başladıkları ilk günlerden itibaren bu ve benzeri sansür uygulamaları beklediklerini belirten Tekin, "Yasanın tartışıldığı dönemde, bizim sitemiz sansürlendi. Biz muhalif olduğumuz için bu sansüre maruz kaldık. Şimdi AKP tarafından bu sansürler meşru hale getirildi. Bundan sonra da daha çok sansür ile karşılaşmayı bekliyoruz" dedi. Tekin, sitelerinin haksız olarak sansürlenmesi ile ilgili önümüzdeki günlerde BTK hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da aktardı. (Özgür Gündem)