Selim Öztürk / Hürriyet

Bir zamanlar Facebook'ta oldukça revaçta olan ve 'Facebook'ta Profilime Kim Bakmış' uygulamalarını indirerek profiline bakanları merak eden kullanıcılar, uygulamanın gerçeği yansıtmadığını öğrendiğinde büyük hayal kırıklığı yaşadı. Aradan geçen yıllar ile birlikte bu kez Instagram popüler bir platform halini aldı ve bu kez de Instagram için "Instagram fotoğraflarına kim bakmış" uygulamaları türemeye başladı.

Adeta mantar gibi çoğalan bu uygulamalardan biri de "Instagram Profiline Bakanlar" isimli bir uygulama. Instagram_tr isimli bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan(Instagram'ın resmi bir hesabı değildir, sahtedir) "Insta fotoğraflarına kim bakmış tespit et" tweet'iyle iyice yayılan sahte uygulamanın atıldığı bu tweet kısa sürede 7 binin üzerinde retweet alarak Türkiye'de Twitter'da en çok paylaşılan konu başlığı oldu.

KESİNLİKLE GERÇEĞİ GÖSTERMİYOR

Elbette Facebook'ta olduğu gibi Instagram için de fotoğraflarınıza kimin baktığını öğrenebilmeniz mümkün değil ve bunu sadece Instagram'ın arkaplanında çalışanlar bilebilir. Bu uygulamayı indirmeye çalıştığınızda "Üstelik şifrenizi dahi istemiyoruz" şeklinde güya kullanıcıları rahatlatan bir mesaj paylaşılıyor; oysa şifre gerekmeksizin Instagram bilgilerinizi olduğu gibi bu uygulama veritabanına çekiyor. Bu da Instagram hesabınızda rastgele birilerini takip edebileceğiniz ve hesabınızın üçüncü kişilerin eline geçmesi anlamına geliyor.

FARKINDA OLMADAN BAŞKALARINI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Instagram'da bu bilgileri paylaştığınız uygulama yüzünden farkında olmadan tanımadığınız kullanıcıları takip etmeye başlayabilirsiniz. Burada da Instagram'da takipçi kazan sistemleri önemli rol oynuyor; zira Instagram'da "1000 takipçi: 10 TL" gibi pazarlama taktikleriyle takipçi satan işgüzarlar, bu tip uygulamalarla hesapları kontrol altına alıyor ve dilediği hesabın dilediği hesabı takip etmesini sağlıyor.

FOTOĞRAFLARINIZI GÖRENLERİ DEĞİL SİZİ SON EKLEYENLERİ GÖSTERİYOR

İsterseniz tekrar "Instagram Profiline Bakanlar" uygulamasına geri dönelim. Uygulamayı eğer bir şekilde yüklediyseniz karşınıza bir liste çıkacak. Fotoğraflarıyla görünen kullanıcıların profilinize en son bakanlar olduğu size bildirilecek. Oysa listeye dikkatlice bakarsanız bu kişilerin aslında profilinize son bakanların değil, hesabınızı son olarak takip etmeye başlayanları gösterdiğini anlamanız işten bile değil.

NASIL INSTAGRAM HESABINDAN KALDIRILIR

Bunun için Uygulamaları Yönet butonuna tıklamanız ve Profiime Bakanlar uygulaması için "Erişimi İptal Et" seçeneğini seçmeniz yeterli.