HDP, Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasıyla Türkiye’nin doğu illerinde başlatılan internet kesintileri nedeniyle kamu kurumları ve özel internet sağlayacıları hakkında suç duyurusunda bulundu. 

HDP’nin yanı sıra eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın adına yapılan suç duyurularında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Erişim Sağlayıcıları Birliği, Türk Telekom, Türksat Uydu Haberleşme, Vodafone Telekomünikasyon, Turkcell Superonline, D-Smart, Turkcell İletişim Hizmetleri, Doping İnternet, Turknet İletişim Hizmetleri, Digiturk İnternet şikayet edildi.

“HALKIN BİR ARAYA GELMESİNİ ENGELLEMEK”

26 Ekim 2016 itibariyle, özellikle gündüz saatlerinde Diyarbakır, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Erzincan, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Urfa, Kilis ve Adıyaman dahil birçok şehirde hem sabit hem de mobil hatlardan internete erişimin kısıtlandığına dikkat çeken HDP, bu kurumların‘Haberleşmenin engellenmesi’, ‘Ayrımcılık’ ve ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçlarını işlediğini belirtti.

İnternet kesintilerinin Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından başladığını kaydeden HDP, bunun halkın bir araya gelmesini engellemek amacıyla halkın kamu hizmetinden faydalanması engellenerek yapıldığını hatırlattı.

Erişimin engellendiği bölgelerde, nüfusun önemli bir kısmının Kürt olmasının internet kesintileri aracılığıyla ‘ayrımcılık’ suçuna yol açtığını kaydeden HDP, bahsi geçen kurumlar hakkında kamu davası açılmasını istedi.

“BANKA VE İŞYERLERİ DE İŞ GÖREMEZ HALDE”

Doğu illerinde 6 milyon vatandaşın etkilendiği internet kesintileri dördüncü gününe girdi. Türkiye’nin yüzde 8’inde uygulanan kesintiler nedeniyle sadece bireysel kullanıcılar değil, banka ve işyerleri de iş göremez hale geldi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, internet kesintisinin gözaltılarla alakasının olmadığını savunup, kesintinin nedenine ilişkin net konuşamamıştı. Hükümetten şu zamana kadar kesintilere ilişkin tatmin edici bir açıklama gelmedi.