Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 18 Temmuz 2013 tarihinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) talebi üzerine  aldığı “2013/DK-TİB/401” sayılı kararıyla artık Türkiye’de her türlü iletişimin trafik kaydının Ankara’da tutulduğu ortaya çıktı.

Konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, “Gezi olaylarıyla ilgisi var mı? Uygulamanız, haberleşmenin gizliliği ve iletişim özgürlüğünü ihlal etmiyor mu?" diye sordu.

Cumhuriyet'ten İlhan Taşçı'nın konuyla ilgili yaptığı haber gündemde büyük tartışmalara neden oldu.

Ancak Fethullah Gülen'in karardan 11 gün önce, yani 7 Temmuz'da yaptığı bir açıklama, "Bu kararla hükümet cemaatin açığını mı arayacak" sorusunun sorulmasına neden oldu.

Gülen, cemaati internetteki takibe karşı uyararak "bunlara fırsat vermeyin" dedi.

Herkul.org sitesinde yaptığı açıklamada Fethullah Gülen "Şimdi herkes telefonlarla, internetle kendini ele veriyor. Herkes dinleniyor. Bilgiler o bilgi havuzlarına nasıl akıyor. O mahrem konuşmalar, falanlarla filanlarla münasebetler nasıl o bilgi havuzlarına akıyor." dedi.

"GÜNÜ GELİNCE SURATINIZA ÇARPACAKLAR"

Toplanan bilgilerin cemaati karalamak için kullanılabileceğini belirten Gülen şöyle devam etti:

"Adamlar fırsat kolluyorlar. Mevsimi geldiği zaman onu suratına çalmak için fırsat kolluyorlar. Koskocaman bir heyeti bir yönüyle takti etmek için, 'işte siz de busunuz' demek için fırsat kolluyorlar."

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’a yönelttiği soru önergesiyle Türkiye’de gezi olaylarının hemen ardından 18 Temmuz’dan itibaren artık yeni bir dinleme-takip döneminin başladığını ortaya koydu.