Avrupa Birliği vatandaşları, kendi geçmişleriyle ilgili bazı anları Google arama sonuçlarından silmek için sıraya girdi.

RIA Novosti ajansının verdiği habere göre Avrupa mahkemesinin internet kullanıcılarının arama sonuçlarındaki kişisel bilgilerin silinmesini talep etme hakkına sahip olduğu yönünde karar vermesinin ardından teknoloji devi, gelen çok sayıda talebi karşılamak için bir mekanizma bulmaya çalışıyor.

Avrupa Birliği’nin 500 milyondan fazla vatandaşı, onlara göre eskimiş kişisel bilgilerin Google sunucularından silinmesini talep etme hakka sahip. Şirketin bu sorunun çözümünde finansal zorluklarla karşılaşabileceğini ifade eden Google temsilcisi, “Bu, teknik açıdan çok zor. Nedenler arasında çok sayıda farklı dillerin kullanılması ve titiz bir kontrolün yapılması gösterilebilir” dedi. Şirket yetkilisi, “Bunun nasıl çalışacağını bulur bulmaz kullanıcılarımızı bilgilendireceğiz. Bu, birkaç hafta alabilir” diye ekledi.

Avrupa Birliği Mahkemesi, 13 Mayıs’ta, tüm kullanıcıların arama sisteminden kişisel bilgilerin silinmesi talebiyle Google şirketine başvurabileceği kararını almıştı.

Google temsilcileri, bu tür sınırlandırmalar ve bilgi düzenleme olanaklarının sansüre yol açacağını açıkladı. Mahkeme kararı için, “İnternet arama motorları ve online yayımcılar için hayal kırıklığı” ifadesini kullandılar.

Karar, yüce mahkeme tarafından verildiği için şirketin itiraz etme hakkı bulunmuyor. Öte yandan Google’ın, silinmesi talep edilen bilgilerin geniş toplumsal çıkarları temsil ettiğini kanıtlayabilmesi durumlar istisna olarak gösteriliyor. (Rusya’nın sesi)