Dünyanın en popüler internet arama motoru Google, 109. doğum yıl dönümünde ilk Türk kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy'u Doodle yaptı.

Cumhuriyetin kurulduğu dönemde birçok ilke imza atan Berksoy, modern Türk sanat tarihinin de en önemli isimleri arasında yer alıyor.

Semiha Berksoy, 24 Mayıs 1910'da İstanbul'da doğdu. Annesi ressam Fatma Saime, babası da şair Ziya Cenap Berksoy'dur. Sanatçının ses ve güzel sanatlar yeteneğini babasından aldığı söylenir.

Semiha Berksoy İstanbul Konservatuvarı Güzel Sanatlar Akademisi, Namık İsmail Atölyesi ve Tiyatro Okulunda tahsil gördü ve İstanbul Şehir Tiyatrosunda sesiyle üne kavuşarak Türk ve Avrupa operetlerinde oynadı.

Sanatçı 19 Haziran 1934 tarihinde Atatürk'ün huzuruna çıktı. Atatürk sesini takdir etti. Berksoy, ilk Türk Opera Temsili olan 'Özsoy'da' Ayşim başrolünü temsil etmiştir. Sanatçı devletten burs alarak Almanya'da yüksek tahsil gördü ve Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera bölümünü 1939 yılında birincilikle bitirdi.

Ankara Devlet Operası baş artisti, yüksek dramatik soprano, ressam ve tiyatro sanatçısı olan Semiha Berksoy, 22 Haziran 1939'da Berlin Akademisi Eski Apollon operasında, Richard Strauss'un Ariadne auf Naxos operasında 'Ariadne' başrolünü oynayarak Avrupa'da sahneye çıkan ilk Türk opera primadonnası unvanını aldı.

Sanatçı kariyeri boyunca Türkiye, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Portekiz'de sahneye çıktı. 1940'ta Türkiye'ye dönen Berksoy, Carl Ebert'in rejiliğinde Tosca ve Madame Butterfly operalarında ve Deli Dolu ile Lüküs Hayat operetlerinde de görev yaptı.

1966 tarihinde çıkan personel kanunu ile tekrar 'Baş Artist' olan Berksoy, 1972'de kendi arzusuyla operadan emekliye ayrıldı. Semiha Berksoy 15 Ağustos 2004'te 94 yaşında hayata veda ederek İstanbul'da defnedildi.

Opera kariyerine 1934'te başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekiz'de sahneye çıkmıştır. 1939'da Richard Strauss'un Ariadne Auf Naxos isimli operasındaki Ariadne rolü ile Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı oldu.

1998'de dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kendisine 'devlet sanatçısı' unvanı verilmiştir. 1999'da New York Lincoln Center'da Robert Wilson'ın The Days Before: Death, Destruction and Detroit III isimli operasında opera söylemiştir. 15 Ağustos 2004'te 94 yaşında ölmüştür, bir gün sonra İstanbul'da gömüldü.