Amerika'da yapılan araştırma sonucunda kullanıcıların Facebook profilindeki beğenileri incelendi ve sonuçlar şaşırtıcı oranda yüksek doğrulukta. Facebook'da sıkça kullandığımız beğen butonu hiç de göründüğü kadar masum değil.

Los Angeles Times'ın haberine göre. ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ulusal Bilimler Akademisi Facebook üzerine geçtiğimiz günlerde bir araştırma yaptı. Araştırma, 58 bin kişi üzerinde uygulandı ve profilleri incelenerek kullanıcıların demografik profilleri çıkarıldı ve psikometri testleri yapıldı. Sonuçlar itibariyle dünyanın en büyük sosyal medya ağı olan site yeni endişeler doğurdu.

ÇOK YÜKSEK ORANDA  DOĞRU KARAKTER ANALİZİ YAPILDI

58 bin kişinin, Facebook sayfalarında ‘beğendikleri’ paylaşımlar analiz edildiğinde, kullanıcılar Facebook profillerinindeki güvenlik seviyesini maksimum seçmiş olsa da, beğendikleri paylaşımlar cinsiyetleri, IQ seviyeleri, kullandıkları ilaçlar, karakterleri ve politik görüşleri hakkında çok doğru bilgiler ortaya koydu.

Araştırmacılar eşcinsellik oranını yüzde 88 ile, Hıristiyan ya da Müslüman olduğunu yüzde 82 ile doğruladı. Yüksek IQ seviyesine sahip olan insanların belli filmleri beğendiği görüldü.

Kullanıcıların politik görüşleri, seçim dönemlerinde yapılan anketlerden, ilişki durumlarından, Facebook arkadaşlarından ve karakter özelliklerinden tespit edildi.

YILLAR SONRA BEĞENDİKLERİNİZLE YÜZ YÜZE GELEBİLİRSİNİZ

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde araştırmacı olan David Sitwell, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Beğenileriniz hakkınızda sandığınızdan çok daha fazlasını anlatıyor olabilir... Ancak bizler bu beğenilerle yıllar sonra yüz yüze gelebileceğimizin farkında değiliz” dedi. Facebook, Ulusal Bilimler Akademis’nin açıklaması hakkında açıklama yapmadı.

İnsanlar kişilikleri hakkında gereğinden fazla bilgiyi sosyal medya siteleri aracılığı ile topluma göstermekte. Bunun toplum yaşantısındada sıkıntılar doğuracağı aşıkar ve bu araştırma da bunu göstermektedir. Bu doğrultuda Almanya, Ağustos 2011'de IP adresleriyle alınan kayıtları ifşa ettiği gerekçesiyle beğen butonunu yasaklamıştı.