Sosyal medyanın en önemli öğelerinden biri olan hashtag’ler biraz geç olsa da Haziran ayında Facebook‘ta hayata geçmişti.

Özellikle Twitter‘ın en etkin özelliklerinden olan hashtag’ler Facebook’ta çok etkin olamadı. Zira Facabook Analytic hizmeti EdgeRank‘in son araştırması Facebook hashtag’lerinin viral etkiye sahip olmadığını gösteriyor.

Kullanıcıların metin, fotoğraf ya da video paylaşımlarında kullandığı hashtag’ler paylaşımlarının daha fazla kullanıcıya ulaşması için önemli bir araç. Sosyal medyayı pazarlama için kullanan markaların da çok sık beslendiği ve kampanyalarında kullandığı hashtag’lerin Facebook’taki paylaşımları da olumlu olarak etkilemesi bekleniyordu. Ancak son veriler Facebook kullanıcılarının bu özelliği henüz benimsemediğini, dolayısıyla hashtag’lerin sosyal ağa hiçbir katkı yapmadığını gösteriyor.

EdgeRank’in araştırmasına göre hashtag’li paylaşımlar Facebook üzerinde hiçbir ekstra etki yaratmadığı gibi sıfır viral etkileşime sahip. Hatta araştırma paylaşımlarda hashtag kullanımının olumsuz etki yarattığını iddia ediyor. Zira araştırma sonuçlarına göre hashtag’siz paylaşımlar hashtag’lilere göre daha fazla viral etkiye sahip.

EdgeRank bu sonuçlara varmak için Temmuz ayı içinde 500 sayfayı incelediğini belirtiyor. Bu sayfalarda yer alan 35 binden fazla paylaşımın 6 bininden fazlasında hashtag kullanıldığını tespit eden EdgeRank, hashtag’li ve hashtag’siz paylaşımları karşılaştırarak her sayfanın performansını değerlendirmiş. Sonuç olarak Facebook’taki hashtag kullanımının nötr hatta negatif etkisi ortaya çıkmış.

Twitter’da durum ise tam tersi. Twitter’da hashtag kullanan markaların paylaşımlarının retweet edilme oranı kullanmayanlara oranla iki katı düzeyinde. Böylelikle Twitter’daki hashtag’li paylaşımlar kolaylıkla virale dönüşebiliyor ve markaların daha çok etkileşim sağlamasına yol açıyor. Facebook ise henüz bunu başaramamış durumda. Bunun önündeki en büyük engelin Twitter’da olduğu gibi Trending Topic özelliğinin olmaması söylense de Facebook yakında bu özelliği de platformuna eklemeye hazırlanıyor. Trending özelliği de hayata geçince Facebook’taki hashtag kullanımının kaderi daha da belli olacak. (sosyalmedya.co)