Facebook, teknoloji platformlarının haber yayıncılarına tazminat ödemesini zorunlu kılan yeni yasaya yanıt olarak Avustralya'daki yayıncıların ve kullanıcıların Avustralya ve uluslararası haber içeriğini paylaşmasını veya görüntülemesini kısıtlayacağını söyledi.

Facebook'un açıklamasına göre, Avustralyalı yayıncı kuruluşların Facebook'ta haber içeriği yayımlamaya devam edebileceği ancak bağlantıların ve gönderilerin Avustralyalılar tarafından görüntülenemeyeceği veya paylaşılamayacağı belirtildi.

Avustralyalıların, Facebook üzerinden ulusal ya da uluslararası haberleri paylaşamayacağı, bu kararın Avustralya dışındaki kullanıcıları da etkileyeceği bildirildi.

Tüm dünyada, Avustralyalı yayıncılardan haber bağlantılarının yayımlanması ve paylaşılması da kısıtlanacak.

Avustralya'da kabul edilen yasa, Google ve Facebook'u, kendi başlarına anlaşmaya varamazlarsa, üçüncü taraflarca belirlenen şartlar üzerinden yayımcılara ödeme yapmaya zorluyor.

Facebook Avustralya ve Yeni Zelanda Genel Müdürü William Easton bugün yaptığı açıklamada, yasa için "Platformumuz ile onu haber içeriğini paylaşmak için kullanan yayıncılar arasındaki ilişkiyi temelde yanlış anlamış" ifadesini kullandı.

Easton, "Bu bizi kesin bir seçimle karşı karşıya bıraktı: Bu ilişkinin gerçeklerini görmezden gelen bir yasaya uymaya çalışmak ya da Avustralya'daki hizmetlerimizde haber içeriğine izin vermeyi bırakmak. İçtenlikle, ikincisini seçiyoruz" dedi.

Avustralya, Nisan 2020'de, teknoloji devlerinin kullandıkları içerikler için haber kaynaklarına ödeme yapması amacıyla düzenlemeye gidileceğini duyurmuştu.

Facebook'un kararı, aynı yasaya tabi olan Google'ın, Avustralya'daki en büyük gazetelerin sahibi News Corp'a ödeme yapmak için çok yıllık bir anlaşma yaptığını duyurmasından saatler sonra geldi.