Cambridge Analytica Skandalı’nın her gün yeni bir boyutu ortaya çıkıyor. NBC televizyonuna konuşan Christopher Wylie, 87 milyon ABD seçmeninin Facebook’tan toplanan verilerinin Rusya’da depolanmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Wylie eski bir Cambridge Analytica çalışanı ve yaptığı itiraflarla skandalın ortaya çıkmasında büyük rol oynadı.

Pazar günü NBC televizyonundaki  “Meet the Press" programında Chuck Todd'un sorularını yanıtlayan Wylie, Petersburg Devlet Üniversitesi'nde ders veren Rus veri bilimcisi Aleksander Kogan’ın veri toplama sürecinde Cambridge Analytica ile birlikte çalıştığını açıkladı. Alexander Kogan’ın bu süreçte defalarca İngiltere Rusya arasında gidip gelmiş olması, verilerin Rusya’da depolanmış olma ihtimalini arttırıyor.

Christopher Wylie, Camridge Analytica’da birçok insanın bu verilere ulaşabildiğini ve bu saatten sonra Facebook’un, önlem alsa dahi, bu verilerin defalarca kopyalanarak Dünya’nın çeşitli bölgelerine dağılmasına engel olamayacağını iddia ediyor.

Bilindiği gibi Cambridge Analytica milyonlarca ABD’li seçmenin kişisel verilerini yasa dışı olarak toplayarak Donald Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasında kullanmıştı. Şimdi bu verilerin Rusya’nın eline geçmiş olma ihtimali ABD için büyük bir güvenlik tehlikesi oluşturuyor.

Kaynak: cnn.com

Kaynak Linki: https://edition.cnn.com/2018/04/08/politics/cambridge-analytica-data-millions/index.html