Avrupa Adalet Divanı, google arama motorundaki bazı bilgilerin özel hayatını ihlal ettiğini savunan İspanyol’u haklı buldu. Emsal niteliği taşıyan karar uyarınca, isteyen google’a başvurarak kişisel bilgilerin silinmesini talep edebilecek

Taraf'ta yer alan habere göre; Avrupa Adalet Divanı’nın kararında, google’da bulunan bazı bilgilerin kişinin özel hayatını yakından etkileyebileceği ve bunun sadece yayınlayanın sorumluluğu altında değerlendirilemeyeceğine dikkat çekildi.

UNUTULMALARI SAĞLANMALI

Mahkeme ayrıca Google gibi arama motoru şirketlerin, belli bir süre geçtikten sonra mevcut linkleri silerek kullanıcıların "unutulmalarına" olanak tanıması gerektiğine işaret etti.

18 YILLIK BİLGİ

Mario Costeja adlı bir ispanyol vatandaşı bir gayrimenkul soruşturması çerçevesinde Google'da kendi ismiyle arama yapıldığında, borç durumu ve mülkünü zorla satmak zorunda kalmasına yönelik 18 yıl öncesine dayanan bilgilerin olduğunu ve artık geçerliliğinin kalmadığından dolayı silinmesi gerektiğini talep etmiş ancak google bu isteği yayınlayanın sorumluluğu altında olduğunu ileri sürerek reddetmişti.

İSPANYA ÜST MAHKEMESİ DAVAYI AVRUPA'YA TAŞIDI

Google bu isteği yerine getirmeyince, Mario Costeja, İspanya'da bir mahkemede dava açtı ve bu davayı kazanarak linkin kaldırılmasına karar verildi. Ancak, İnternet arama motoru Google,ilgili haber linkini kaldırmayı reddetti ve davayı İspanya'da bir üst mahkemeye taşıdı. İspanyol mahkemesi de, söz konusu davayı Avrupa Adalet Divanı'na taşıyarak, kararı onların vermesini istedi.