İtalyan bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmaya göre insanlar, Covid-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünü kedi ve köpeklere bulaştırabiliyor. Çalışmada, İtalya’da koronavirüs vakalarının çok fazla görüldüğü Lombardiya bölgesinde evlerde yaşayan 540 köpek ve 277 kediye test yapıldı. Köpeklerin ortalama yüzde 3.4’ünde, kedilerin de yüzde 3.9’unda virüsün vücuda girmiş olduğunu kanıtlayan antikorlara rastlandı.

Testler bu yıl mart ile mayıs ayları arasında uygulandı. Deustche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Hayvan Sağlığı Enstitüsü başkanı Thomas Mettenleiter, bu sonucun daha önce bilineni bir kez daha doğruladığını ve SARS-CoV-2 virüsünün hayvanlarla insanlar arasında bulaşıcılığının olduğunun kanıtlandığını belirtti.

Mettenleiter, bu çalışmanın Hayvan Sağlığı Araştırma Merkezi olan Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI)’nün Covid-19’un yayılmasında kedi ve köpeklerin büyük rolü olduğu varsayımını haklı çıkardığını ifade etti. FLI’ye göre domuz, tavuk ve diğer çifttlik hayvanlarının SARS-CoV-2 virüsünü bulaştırabileceğine dair bir kanıt yok. Enstitü, bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için farklı hayvan türleri üzerinde deney yapmaya devam ediyor.

‘SAĞLIKLIYSANIZ, HAYVANLARLA MESAFEYE GEREK YOK’

Sağlıklı insanların evcil hayvanlarıyla aralarına mesafe koymalarına gerek olmadığını ancak Covid-19 hastalığını geçiren kişilerin evcil hayvanlarıyla etkileşimlerini kısıtlamaları gerektiğini söyleyen Mettenleiter, henüz bir ölüm vakasına rastlanmamasına rağmen hayvanların da korona virüsünden ölebileceğine dikkat çekti.

Kaynak: DW Türkçe