İnsan hakları savunucusu 7 kadın, Meclis'te eylem düzenleyerek; “Ölümleri durdurun, silahları susturun, barışı konuşun, çözüm masası yeniden kurulsun, müzakereler derhal başlasın” çağrısında bulundu.


Gazeteci Nadire Mater, insan hakları aktivistleri Mine Nazari, Nimet Tanrıkulu, Ümit Efe, Ümit Sezer ile akademisyenler Prof. Dr. Neşe Özgen ve Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Meclis’te barış çağrısı yaptı.

Meclis’teki tüm siyasi partileri ve 550 milletvekilini çatışmaların durması için göreve çağıran kadınlar, “Ölümleri durdurun, silahları susturun, barışı konuşun, çözüm masası yeniden kurulsun, müzakereler derhal başlasın” çağrısında bulundular.

Eylem hakkında bilgi veren Nadire Mater, eylemi Genel Kurul’da yapmayı planladıklarını ama bazı milletvekillerinin yönlendirmesiyle muhalefet kulisindeki merdivenlerde yaptıklarını söyledi.

Mater, eylemin ardından aralarında HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Mithat Sancar ile CHP milletvekilleri Zeynep Altıok ve Melike Basmacı’nın da bulunduğu çok sayıda milletvekilinin kendilerine destek verdiğini ifade ederken, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin ise herhangi bir tepki göstermediğini not düştü.

'BEYAZ TÜLBENTLERİMİZİ ÖLDÜRMEKTEN DEĞİL, YAŞAMDAN YANA TAŞA ÇALIYORUZ'

Şebnem Korur Fincancı tarafından kamuoyu ve milletvekilleriyle paylaşılan metinde şu ifadelere yer verildi:

“Biz aşağıda imzası olan kadınlar özgür, demokratik, eşit ve adil barışın hüküm sürdüğü bir ülkede yaşamak istiyoruz.

Bu nedenle  Meclisi,  Meclisin 550 üyesini, meclisteki tüm siyasi partileri ve Hükümeti göreve çağırmak üzere bugün buradayız.

Meclis göreve

Ölümleri durdurun

Silahları susturun, barışı konuşun

Çözüm masası yeniden kurulsun, müzakereler derhal başlasın

Cizre, Silopi, Sur, Silvan, Dargeçit, Nusaybin… Kuşatma kalksın, sokağa çıkma yasakları son bulsun.

Hastaneler karargah olamaz.

Okullar karargah olamaz

Beyaz tülbentlerimizi öldürmekten değil yaşamdan yana taşa çalıyoruz.

Tekrarlıyoruz; Meclis göreve.

Nadire Mater, Mine Nazari, Nimet Tanrıkulu, Ümit Efe, Ümit Sezer, Neşe Özgen, Şebnem Korur Fincancı” (Bianet)